Analytik z Al Jazeery: Izrael teď skáče, jak arabští diktátoři pískají

7. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Izrael se připojil k zákazu Al Jazeery v Jordánsku, v Egyptě, ve Spojených arabských emirátech a v Saúdské Arábii. Tyto země televizi obvinily z "podpory terorismu". Státy kolem Perského zálivu zahájily bojkot Kataru, odkud Al Jazeera vysílá, a požadují její zákaz. Katar nátlak ignoruje.

Izrael se nepodílí na požadavcích proti Kataru, které především prosazuje Saúdská Arábie, ale ostře kriticky pohlíží na to, jak televize Al Jazeera informuje o palestinském konfliktu. Izrael Al Jazeeru obviňuje, že má "hluboké vazby" na organizaci Hamas a na další extremistické skupiny v Gaze a na západním břehu Jordánu. Rozhodnutí Izraele zakázat Al Jazeeru dále přibližuje zájmy států v Perském zálivu k izraelské vládě Benjamina Netanyahua. Netanyahu se sbližuje s těmito diktaturami, protože sdílí s arabskými státy názor na Írán a na Muslimské bratrstvo, které má vazby na Hamas. Všichni tvrdí, že arabské vysílání Al Jazeery svým zpravodajstvím o regionálních konfliktech podporuje násilí.

Katar tvrdí, že dává prostor všem aktérům v regionálních konfliktech, a často interviewuje představitele izraelské vlády, což jiné arabské stanice nedělají. Zdroj ZDE

 
Marwan Bishara, čelný politický analytik z Al Jazeery k rozhodnutí Izraele uzavřít kancelář Al Jazeery v Jeruzalémě a zrušit šíření vysílání Al Jazeery v Izraeli:


"Chci následující věc přečíst  našim divákům po celém světě. Protože jsem si neuvědomil, že je to tak jednoduše pitomé. Protože izraelský ministr pro komunikace řekl přesně tato slova: "Založili jsme své rozhodnutí na rozhodnutí sunnitských arabských států uzavřít kanceláře Al Jazeery a zakázat jejich práci." To je celé. On opravdu řekl: "Založili jsme své rozhodnutí na tom, že egyptský generál Sisi, který provedl vojenský převrat, vládne v Egyptě, a víte, Mohammed bin Salman v Saúdské Arábii a Mohammed bin Zayed ze Spojených arabských emirátů."

Tyto diktatury nyní diktují Izraeli to, co má udělat ohledně tisku a ohledně tiskových akreditací. Celý svět by měl tomuto věnovat pozornost: Izrael skáče, jak arabští diktátoři pískají. Nejenže vidíme vznik této nové aliance mezi diktátory a vojenskou okupací Izraele. Vychází najevo vznik nové osy. Jsme svědky toho, jak izraelský ministr přiznává novinářům, že Izrael jedná podle toho, jak jednají arabští diktátoři. A to je prosím ta jediná demokracie na Blízkém východě." 

0
Vytisknout
7409

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2017