Portugalský prezident žádá vyšetření krádeže munice a trhavin

4. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Několik dní po krádeži munice a trhavin z vojenského skladu v Portugalsku začíná být zřejmý rozsah události. Španělský zpravodajský web zveřejnil rozsáhlý soupis granátů, další munice a trhavin odcizených ze základny Tancos severovýchodně od Lisabonu. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa vyzval k vyšetření události, padni komu padni. Dodal, že by mělo být přihlédnuto ke krádežím zbraní v jiných státech NATO.


Krádež byla zjištěna 28. června a detaily předány portugalským spojencům v NATO. Loupež se pravděpodobně odehrála v noci v části bezpečnostního perimetru, kde již dva roky nefungovaly bezpečnostní kamery.

Portugalské ministerstvo obrany zpočátku označilo událost za "vážnou", ale objem ukradeného materiálu vyšel najevo teprve tehdy, když španělský web El Español publikoval podrobný seznam. Mezi jiným šlo o 1 490 nábojů ráže 9 mm, 150 ručních granátů, 44 protitankových granátometů, 18 granátů se slzným plynem, 102 rozbušek a 264 balení plastické trhaviny. Seznam v této podobě měl být předán španělským protiteroristickým jednotkám.

Portugalský prezident de Sousa oznámil rozsáhlé vyšetřování a vyzval k opatřením, která by předešla podobným událostem.

Lídryně středopravicové opozice Assunção Cristasová hovoří o "krizi autority a vedení" v Portugalsku. Vyzvala k odvolání ministra obrany.

Pět vojenských velitelů bylo do vyšetření případu postaveno mimo službu. Neexistuje důkaz, že by byli do kauzy přímo zapojeni, informuje šéf generálního štábu generál Frederico Rovisco Duarte. Nicméně jejich jednotky měly zajistit a hlídat oblast, ve které došlo k odcizení materiálu.

Vysoce postavené osoby v portugalské armádě údajně vyšetřují, zda zloději jednali na základě interních informací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8367

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2017