Pro Macrona nastal čas vrhnout se do práce

9. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Emmanuel Macron má sotva čas slavit volební vítězství. Ihned musí do práce. Potřebuje sestavit vládu, nalézt parlamentní většinu a spustit první politické iniciativy.


Oficiální předání moci se uskuteční 14. května. Hollande opustí Elysejský palác a Macron se nastěhuje se svou ženou Brigitte, která dostane vlastní kancelář, ale nikoliv mzdu. Bývalá učitelka se bude vesměs věnovat vzdělávací police.

15. května Macron představí svou vládu. Pak odhalí, jak hodlá vládnout. Vše závisí na tom, koho si vybere na post premiéra. Je dobře známo, že pro tento úřad počítá se ženou. Poprvé v dějinách Francie chce obsadit polovinu kabinetu ministryněmi.

Další otázkou je, jak si premiér povede v červnových parlamentních volbách - je obtížné představit si teď funkční většinu. Pravicoví Republikáni sní o tom, že jejich nový lídr Francois Baroin nakonec Macrona neutralizuje.

Nový prezident si také přeje, aby třetina ministrů přišla z nepolitické sféry, z byznysu nebo akademických kruhů. Jeden z Macronových slibů zahrnuje nový začátek, překročení hranic tradiční politické třídy. Jinak se očekává soubor socialistů, centristů a konzervativců.

Ještě než vznikne nové Národní shromáždění, Macron plánuje spustit první politické iniciativy. Nová pravidla by měla odstranit skandály týkající se vládních mezd pro rodinné příslušníky politiků. Rychlá reforma vzdělávání pro základní školy omezí počet žáků na 12 ve třídě, což také znamená, že vzniknou tisíce míst pro učitele. Macron chce také hodlá exekutivním nařízením reformovat rigidní, ale velice kontroverzní zákoník práce.

Za pouhé čtyři týdny proběhnou dvoukolové parlamentní volby. Pak se rozhodne o budoucnosti Macronovy vlády. Jeho vlastní strana se bude snažit uspět, ale bude muset získat do vlády zástupce z pravice i levice. Aliance by měla vytvořit vládní většinu podobnou německé velké koalici tvořené dvěma nejsilnějšími stranami. Francie se tím dostane na neprobádané politické území.

Je dosud pochybné, zda socialisté dokážou získat významný počet křesel a stát se tak použitelným partnerem. Konzervativci jsou mnohem sebevědomější, protože v průzkumech v tuto chvíli vedou. A poprvé získá významné zastoupení v Národním shromáždění ultrapravicová Národní fronta. Může získat až 40 z 577 křesel. Marine Le Pen se již považuje za lídryni parlamentní opozice, nicméně levicový Jean-Luc Mélenchon se nepochybně pokusí jí o tento post připravit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8424

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2017