Británie bude zřejmě vracet obětí mučení do zemí, odkud uprchly

3. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


"To, že někdo byl mučen, není důvodem pro udělení azylu," řekl britský ministr pro imigraci

Britská vláda nepovažuje to, že někdo byl mučen v zemi, z níž uprchl, za dostatečně přesvědčivý důvod, proč by mu měl být udělen azyl, řekl britský ministr pro imigraci. Robert Godwill se vyjádřil v parlamentní debatě o mučení, že ne všechny prokázané oběti mučení, které ho přežily "mají automaticky právo na ochranu", pokud nemohou přesvědčivě prokázat, že by byly znovu ohroženy mučením, kdyby byly vráceny do země, kde byly mučeny.

Debata v Dolní sněmovně se konala proto, že koncem loňského roku byla zveřejněna analýza, podle níž britské imigrační úřady ignorují důkazy o vážném mučení žadatelů o azyl.

Organizace Freedom from Torture obvinila britskou vládu z do nebe volajícího ignorování lékařských důkazů. Zkoumala 50 případů mučených osob z období od ledna 2014 do prosince 2015. Zjistila, že odvolací soudy musely napravovat rozhodnutí britského ministerstva vnitra. V 76 procentech případů, v nichž byli žadatelé o azyl mučeni, soudy při odvolacím řízení zvrátily rozhodnutí ministerstva vnitra, které původně azyl obětem mučení odmítlo poskytnout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10406

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2017