Trumpův tým "měl během předvolební kampaně četné a hluboké styky s ruskou rozvědkou"

15. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Skandál, týkající se ruské rozvědky a jejího vlivu na dnešní Bílý dům, se v úterý večer dramaticky prohloubil, když vyšlo najevo, že někteří Trumpovi spolupracovníci během loňské předvolební kampaně měli četné styky s ruskými výzvědnými činiteli.

Zpráva CNN konstatuje, že "vysocí poradci blízcí Donaldu Trumpovi byli v trvalém styku s Rusy, známými americkým výzvědným službám". Je to v přímém protikladu s úterním tvrzením Trumpova mluvčího Seana Spicera, který řekl, že Trumpův tým neměl před volbami žádné styky s ruskými činiteli. Minulý měsíc tyto kontakty popřel i sám Trump.

Zveřejněná obvinění vyvíjejí nátlak na Republikánské vedení amerického Kongresu, aby zahájilo sérii slyšení o ruských zásazích do amerických voleb.

Obvinění jsou důkazem, že američtí výzvědní pracovníci jsou ochotni poskytovat rozsáhlé množství informací proti Trumpově vládě, což znamená, že je pro Bílý dům nesmírně riskantní pokoušet se zastavit vyšetřování ohledně možného spiknutí Trumpova týmu s Moskvou, které údajně provádí několik amerických výzvědných služeb.

Informace nepřímo potvrzují zprávy o tom, že Trumpova kampaň měla vazby na Moskvu, jak jsou uvedeny ve složce, kterou vypracoval bývalý britský výzvědný důstojník Christopher Steele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5549

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017