Papež František požaduje pomoc a ochranu pro uprchlíky a lidi postižené válkou a pronásledováním

25. 12. 2016

čas čtení 5 minut

Bývalý šéf ultrapravicové britské strany UKIP Nigel Farage napsal na Twitteru: "Veselé Vánoce. Ignorujte všechna ta negativní poselství a užívejte si!"

Svět musí začít používat sílu lásky a ne moci a bohatství s cílem přinést mír do oblastí ochromených konflikty, zdůraznil papež František ve svém vánočním projevu. V Británii se církevní hodnostáři soustředili na nejistotu, úzkost a obavy na konci bouřlivého roku na globální scéně.

Ve svém kázání na Boží Hod vánoční před tisíci věřících, které papež František přednesl z balkónu svatopetrské baziliky v Římě, apeloval předák 1,2 miliardy katolíků, aby "se poselství míru rozšířilo do všech koutů světa a dosáhlo všechny lidi, zejména ty, zjizvené válkou a brutálními konflikty, které se zdají být silnější než touha po míru".

Koncem roku, v němž došlo k četným teroristickým atentátům a uprostřed přísných bezpečnostních opatření ve Vatikánu, popřál František "mír všem, kdo v důsledku brutálních teroristických atentátů přišli o osobu, která jim byla drahá, i těm, kteří zaseli strach a smrt do srdcí tolika zemí a měst."

V čele papežova dlouhého seznamu zemí, postižených v minulém roce válkou a utrpením, byla Sýrie. "Prolito bylo příliš mnoho krve," řekl papež.

František dodal: "Především v městě Aleppo, kde se v posledních týdnech odehrávaly nejděsivější boje, je nesmírně naléhavé, aby byla zaručena podpora a pomoc pro vyčerpané civilní obyvatelstvo, a aby bylo respektováno humanitární právo. Je načase, aby byly zbraně umlčeny navždy a aby mezinárodní společenství usilovalo o řešení prostřednictvím vyjednávání, aby v té zemi mohlo být obnoveno občanské soužití."

Papež apeloval na Izraelce a Palestince, "aby měli odvahu a rozhodnost napsat novou stránku historie, kde ustoupí nenávist a pomstychtivost vůli společně vybudovat budoucnost vzájemného porozumění a harmonie".

Papež požadoval mír, jednotu a dialog pro Irák, Libyi, Jemen, Nigérii, Jižní Súdán a Demokratickou republiku Kongo. Existuje "naléhavá potřeba prakticky realizovat přísliby, učiněné na východní Ukrajině," dodal.

Naléhal na vznik harmonie v Kolumbii, "která hledá novou a odvážnou cestu dialogu a smíření" a odvahy ve Venezuele "kde je nutno podniknout nutné kroky k ukončení dnešního napětí".

V Asii hovořil o nutnosti ochrany a humanitární pomoci v Myanmaru a o potřebě o "obnoveného ducha spolupráce" k odstranění napětí na korejském poloostrově.

Papež také vyslal poselství míru "našim opuštěným a vyloučeným bratrům a sestrám, těm, kteří trpí hladem, a všem obětem násilí. Pokoj emigrantům, migrantům a uprchlíkům a všem, kteří jsou v dnešní době obětí pašování lidí."

"Pokoj těm, kteří trpí v důsledku hospodářských ambicí hrstky jedinců, v důsledku absolutní chtivosti po penězích a zbožštění peněz, což vede k otroctví. Pokoj těm, kteří jsou poškozování sociálními a hospodářskými nepokoji i těm, kteří čelí následkům zemětřesení či dalších přírodních katastrof."

Papež se záměrně zmínil i o dětech, "zejména o těch, kteří byli zbaveni radostí dětství v důsledku hladu, válek či sobectví dospělých".

Předtím, ve svém štědrovečerním kázání, hovořil papež František o tom, že se Vánoce "staly rukojmím" blyštivého hmotařství, které zaslepilo mnohé vůči potřebám hladových, migrantů a lidí zničených válkou.

Svět, který je často posedlý dárky, hodováním a sebestředností potřebuje více pokory. "Pokud chceme oslavovat Vánoce autenticky, potřebujeme přemýšlet o tomto znaku: o křehké prostotě malého novorozeněte, o pokoře místa, v němž leží, o něžné lásce plenek, v němž je zavinutý. V tom je Bůh," dodal papež.

Mnoha lidem na světě musí být připomenuto, že poselstvím křesťanství je pokora, prostota a tajemství.

"Ježíš se narodil jako člověk, odmítnutý některými lidmi. Jiní na něho pohlíželi s nezájmem," řekl papež. "Dnes často existuje tentýž nezájem, když se Vánoce stávají hostinou, při níž jsme my sami jedinými protagonmisty a nikoliv Ježíš, kdy světla komercionalizace vrhají boží světlo do stínů, kdy nám jde o dárky, ale projevujeme chlad vůči těm, kdož jsou marginalizováni."

Dodal spatra: "Tato světskost učinila křesťanské poselství svým rukojmím. Křesťanské poselství musí být osvobozeno."

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby, hlavní představitel anglikánské církve, hovořil o nejistotě, úzkosti a strachu ve světě a varoval, abychom nedůvěřovali nesprávným věcem a hodnotám na nesprávných místech.

Bývalý šéf ultrapravicové britské strany UKIP Nigel Farage k tomu napsal na Twitteru: "Veselé Vánoce. Ignorujte všechna ta negativní poselství od arcibiskupa z Canterbury a užívejte si!"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5306

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2016