V Dolní sněmovně se vytvořila silná a efektivní opozice vůči brexitu

13. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Toto jsou dnešní závěrečné poznámky ekonomického editora Sky News Faisala Islama k středeční parlamentní debatě v Dolní sněmovně:

1. Vznikla skutečná opozice. Sjednocená v otázce brexitu. Předložila vládě 170 otázek. Schválila a koordinovala linii ohledně toho, jaký výsledek přijme. Corbyn byl připraven, Starmer (stínový labouristický ministr pro brexit) byl efektivní.

2. Více než dost znepokojených řadových poslanců Konzervativní strany vystrčilo hlavu nad parapet. Ne všichni dostali možnost promluvit. Bylo jich víc, než je parlamentní většina Mayové.

3. Zdrcující komentáře od respektovaných bývalých ministrů ohledně nedávného konzervativního sjezdu. Přímá kritika absence vládních konzultací o tom, kdy se má aktivovat článek 50, atd.

4. Poprvé po letních líbánkách zaútočili opoziční politikové na premiérku a na její osobní volební mandát, tedy že ho nemá.

5. Už jen samotné výroky bývalého konzervativního generálního prokurátora Dominica Grieveho byly pozoruhodné. Vyjádřil znepokojení o celém základu kontraktů, o tom, zda je dodržována zákonnost a ostře odmítl "diktát z Downing Street".

6. Debatu v Dolní sněmovně vyvolalo rámcování výroků na kongresu Konzervativní strany, to vyvolalo tuto atmosféru v Dolní sněmovně a ta nezmizí.

7. Labouristé, konzervativní skeptici, liberální demokrat Clegg, ministr financí, podnikatelé, všichni hovoří stejným jazykem: "Nikdo nehlasoval pro brexit proto, aby lidi přišli o zaměstnání".

8. Výroční sjezd konzervaticů měl katastrofální dopad na jistoty podnikatelů - byznysmeni v Birminghamu byli šokováni škodolibostí fundamentalistických stoupenců brexitu a aktivovali nouzové plány svých podniků.

9. Libra padá, zlato jde nahoru, politická nejistota situaci zhoršuje. Libra stoupá na základě (falešného) příslibu, že poslanci budou mít právo hlasovat o tom, zda aktivovat článek 50, klesá, když to ministr pro brexit popře.

10. Je zjevné, že vláda bude nucena zveřejnit rámcové vyjednávací podmínky a sektorové ekonomické analýzy a pravděpodobně bude muset parlamentu dovolit o nich i hlasovat.

11. A ve čtvrtek jde celá věc k soudu - občané žalují vládu, že se snaží v otázce brexitu obejít parlament.

12. Zmizely výrobky ze supermarketu Tesco. Dopad devalvace libry rychlejší, než jsem myslel.

0
Vytisknout
5701

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2016