Al-Džazíra nezobecňuje jako Zeman

21. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Katarská zpravodajská stanice Al-Džazíra přinesla rozsáhlou reportáž Philipa Heijmanse "Czech Republic: A dangerous gambling addiction" (Česká republika: Nebezpečná hráčská závislost) věnovanou patologickému hráčství. Článek se odvíjí od konstatování, že ČR má 110 000 patologických hráčů, tj. takřka zde připadá jeden na každou stovku obyvatel, což je dvojnásobek evropského průměru ZDE.


Reportáž se okamžitě stala terčem kritiky serveru Novinky, který pod sugestivním názvem "Česko je příběh sociálního rozkladu a Praha je jedna velká herna, píše Al-Džazíra" ZDE zakončil tendenční referát výtkou, že katarské médium nesprávně informuje o posledním vývoji na poli regulace hazardu.

I kdyby ale Heijmans opravdu napsal o Česku "příběh sociálního rozkladu" a zobecnil ze 110 000 gamblerů na 10,5 milionu obyvatel - což neudělal, jen to Novinky podsunuly - pořád by si počínal mnohem a mnohem korektněji než český prezident, který z několika desítek tisíc příznivců "islámského státu" rutinně zobecňuje na 1,5 miliardy muslimů.

Pokud Zeman bude dál takto veřejně urážet celý jeden kulturní a náboženský okruh, těžko bude k divení, jestliže katarská a další arabská média napíšou o státě reprezentovaném islamofobním alkoholikem i podstatně méně objektivní texty, než jaký představuje Heijmansova reportáž.

0
Vytisknout
7944

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016