Norská kadeřnice jde před soud. Odmítla klientku v hidžábu

9. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek začal soud s kadeřnicí, která vloni v říjnu v městečku Bryne na jihozápadě Norska odmítla klientku v hidžábu. Merete Hodne hrozí až půl roku vězení za náboženskou diskriminaci.


Malika Bayan byla vyhozena z kadeřnictví a majitelka podle obžaloby prohlásila, že "měla by si najít nějaké jiné místo, protože nepřijímá klienty jako je ona".

Sedmačtyřicetiletá kadeřnice sdělila soudu, že považuje hidžáb za politický symbol reprezentující ideologii, která ji děsí, spíše než za náboženský symbol.

"Vidím v tom totalitární symbol. Když vidím hidžáb, nemyslím na náboženství, ale na totalitární ideologie a režimy," prohlásila žena před soudem. "Hidžáb není náboženský, je politický," dodala.

Norská média zjistila, že kadeřnice je bývalou aktivistkou islamofobních hnutí jako Pegida. V rozhovoru pro druhý kanál veřejnoprávní televize přirovnala hidžáb k hákovému kříži.

Dodala, že kdyby přijala ženu v hidžábu, musela by odmítat mužské zákazníky, protože taková žena nemůže odkrýt vlasy v přítomnosti mužů.

Obžalovaná odmítá zaplatit pokutu 8 000 norských korun (870 eur) jako trest za náboženskou diskriminaci a případ se tedy dostal před okresní soud v Jærenu.

Hodne uznává, že měla čtyřiadvacetiletou Bayan odmítnout slušněji, ale odmítá obvinění z náboženské diskriminace.

"Předtím jsem poznala rasismus a diskriminaci... ale nikdy mi to nevpálili do obličeje tak bez obalu," prohlásila před soudem Bayan.

Policie požádala soud o zvýšení pokuty na 9 600 korun a pokud by nedošlo k zaplacení o uvalení vazby v trvání 19 dnů.

Rozsudek by měl být vynesen v pondělí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7635

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2016