V obnovených bojích v Náhorním Karabachu vyhlásil Ázerbájdžán "jednostranné příměří"

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Po propuknutí největších bojů mezi Ázerbájdžánem a Arménií od těsně postsovětských dob ázerbájdžánské ministerstvo obrany v neděli oznámilo jednostranné zastavení palby. Povstalci v Náhorním Karabachu podporovaní Arménií okamžitě příměří odmítli.


O víkendu propukly největší boje za dvě dekády, při nichž zahynul malý chlapec a na obou stranách nejméně třicet vojáků. Obě strany se navzájem viní ze sobotní eskalace, nejhorší od roku 1994.

Azerské ministerstvo obrany reagovalo na výzvy mezinárodních organizací a oznámilo, že jednostranně "přerušuje protiofenzívu a reakci na teritoriích okupovaných Arménií". Ministerstvo dodalo, že se nebude snažit opevnit území, které Ázerbájdžán "osvobodil". Neuvedlo k tomu podrobnosti.

Ázerbájdžánský region Náhorní Karabach je pod kontrolou lokálních arménských sil a arménské armády od konce války v roce 1994, který nevedl k rozhodnutí ohledně postavení sporného území. Konflikt živí napětí mezi křesťanskými Armény a většinově šíitskými muslimy z řad Azerů.

Arménské jednotky okupují také některá území mimo samotný Náhorní Karabach. Strany konfliktu jsou odděleny demilitarizovanou nárazníkovou zónou, ale často dochází k menším ozbrojeným střetům.

Představitelé neuznané republiky Náhorní Karabach okamžitě zpochybnili zprávy o zastavení palby. David Babajan, mluvčí karabašského prezidenta, sdělil AP, že nevidí žádné známky přerušení bojů. Ministr obrany také v neděli tvrdil, že jeho strana obnovila kontrolu na strategickou oblastí poblíž frontové linie. Podle něj přešly karabašské jednotky do protiofenzívy kolem vesnice Tališ, poté co ázerbájdžánské oddíly před úsvitem ostřelovaly jejich pozice. Dva karabašští vojáci byli údajně zraněni.

Podle karabašské strany Ázerbájdžán nasadil rakety, dělostřelectvo a tanky.

V neděli dopoledne mluvčí ázerbájdžánského ministerstva obrany Vagif Dargjachli oznámil, že se pozice jeho strany přes noc ocitly pod palbou a došlo i k zasažení civilních oblastí.

V sobotu hlásila Arménie osmnáct padlých a Ázerbájdžán dvanáct.

Turecko má relativně úzké vztahy Ázerbájdžánu, který udržuje ještě užší vojenské vztahy s Izraelem. Arménie je formálně spojencem Ruska. Existuje obava, že by se konflikt v Náhorním Karabachu mohl proměnit ve zprostředkovanou válku mezi Moskvou a Ankarou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6530

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016