Německo se děsí Trumpa

4. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Idea Ruska a Spojených států, které si notují, zatímco Německo je lapeno někde uprostřed, je dost znepokojující.

Politický Berlín se nedokáže smířit s možností, že by příští návštěva Donalda Trumpa mohla proběhnout ve znamení jeho prezidentství, protože jde o scénář, který si německé vedení ani nechce představit.


Bývalý významný parlamentní politik a šéf frakce CDU Friedrich Merz první prolomil mlčení. Označil Trumpa za "děsivý fenomén". Uvědomte si, že Merz patří k pravému křídlu CDU a často kritizuje "sociáldemokratizaci" strany v době vlády Angely Merkelové. Jinak řečeno, když je pro Merze Trump děsivý, co si asi myslí kolegové ze středu a levice?

Nad německým politickým establishmentem visí cosi jako paralýza vyvolaná Trumpem. Existuje vágní povědomí o tom, že stále ještě může vyhrát Hillary Clintonová, a že je lepší nepanikařit. Takže nezazněla žádná reakce, když Trump označil uprchlickou politiku Merkelové za "naprostou katastrofu", ačkoliv o ní ví velmi málo. Nereagovalo se, když řekl, že kancléřka Německu způsobuje "hrozivou škodu", a že Evropa zažívá problémy, jaké "nikdy neměla před milionem let". Nebo když hovořil o tom, jak ženy v Německu už nejsou v bezpečí.

Již celé měsíce hledí němečtí politici přes Atlantik se směsí fascinace a děsu. Ty vlasy! Ta agrese! Ta sprostá rétorika!

Připomíná to reakce Němců na George W. Bushe - ale jen trochu. Bush jistě nebyl v Německu populární, ale Angela Merkelová stála při něm, než se stala kancléřkou, a bránila invazi do Iráku - a nyní přiznává, že to byl omyl. Ale Trump? Pánbu chraň.

74 % Němců by hlasovalo pro Hillary Clintonovou a jen 8 % pro Trumpa. Trump připustil, že obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina (v té míře, v níž je u něj možné, aby obdivoval někoho jiného kromě sebe). Idea Ruska a Spojených států, které si notují, zatímco Německo je lapeno někde uprostřed, je dost znepokojující.

Berlín má nicméně mnoho jiných věcí na starosti: Uprchlickou krizi, kolaps Evropy, válku v Sýrii, konflikt na Ukrajině a ruskou intervenci.

Obecně řečeno, Němci ztratili o americkou politiku zájem. Barack Obama zde byl kdysi oslavován jako hrdina. Jaký historický okamžik - první černý prezident! Avšak rozhodně nesplnil očekávání a postupně se USA přestaly jevit tak důležité. A nevypadá vše kolem Trumpa surreálně, jako nějaký sen v hollywoodském filmu? A pokud se stane realitou, co pak? Ale ne, něco takového si zatím opravdu nikdo nechce ani představit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7970

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2016