Sýrie: Půl milionu lidí ohroženo Asadovou ofenzívou proti Aleppu

6. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


35 000 syrských uprchlíků z města Aleppo uvízlo na syrské straně hranice s Tureckem v zimě a v dešti. Turecko uvádí, že jim poskytuje základní humanitární pomoc, ale odmítlo hranici otevřít.

Celkem dosud z města Aleppo uprchlo před ruským bombardováním a ofenzívou Asadovy armády 70 000 lidí, kteří směřují k turecké hranici. Mnozí z nich se zřejmě nakonec vydají do Evropy.

V Aleppu však zůstává dalších 400 000 lidí, kterým hrozí brutální obklíčení a vyhladovění, připravované Asadovou armádou.

Vážně ohroženo je tedy půl milionu lidí. Útok na Aleppo zřejmě vyvolá jednu z největších humanitárních krizí pětileté války v Sýrii, varuje humanitární organizace Mercy Corps. Pokud vládní jednotky vytvoří blokádu města Aleppo. počet lidí žijících v Sýrii v obklíčení se okamžitě zdvojnásobí.

Syrská vláda i opoziční jednotky používají metodu vyhladovění obklíčeného civilního obyvatelstva jako válečnou zbraň po celou dobu konfliktu.

Rychlá ofenzíva Asadových jednotek vyvolala chaos u syrské hranice s Tureckem, kde se podle odhadů OSN asi 20 000 lidí připojilo k 30 000 lidí, už tam přežívajících v drsných stanových městech.

Odhaduje se, že na hranici s Tureckem bude zanedlouho shromážděno asi 100 000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6305

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2016