HRW:

Korupce a týrání uprchlíků na srbsko-bulharské hranici

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

"Jsem tady už pět dní, bez přístřeší. Nemohu spát, je příliš zima a musím být vzhůru, kdyby mi volala policie."

Ahmed, 21, je jedním ze stovek Afghánců, kteří uvízli v malém pohraničním městě Dimitrovgrad na srbsko-bulharské hranici. Stejně jako dalších 200 - 250 Afghánců, které jsem navštívila minulý týden, čeká na povinné dokumenty od srbských úřadů, které by mu umožnily další cestu přes Srbsko do Chorvatska a do západní Evropy.

Pro ubytování je v Dimitrovgradu rozmístěno osm kontejnerů, do nichž se vejde jen asi 80 lidí. Ostatní lidé jsou nuceni přežívat v tvrdých povětrnostních podmínkách venku, bez řádné humanitární pomoci, kterou by poskytl srbský stát. Dobrovolníkům, kteří se snaží pomáhat, v tom brání úřady. Byli donuceni odstranit stánek, kde zmrzlým uprchlíkům vařili polévku a čaj. Prý ze zdravotních důvodů.

Registrace uprchlíků probíhá korupčním způsobem. Mohammed, 22, uvedl: "Policie vyžaduje za rychlou registraci peníze. Chtějí po mně 25 euro, ale já nemám žádné peníze a čekám tu už sedm dní, než na mě přijde řada. Někteří přišli včera, zaplatili policii a už jsou pryč."

V dubnu zdokumentovala Human Rights Watch vydírání a terorizování žadatelů o azyl v Srbsku, stejně jako chybné registrační procedury.

Srbsko má podle mezinárodního práva a jako kandidát na vstup do Evropské unie povinnost vytvořit humánní přijímací podmínky pro žadatele o azyl. Mělo by tyto podmínky plnit a podporovat, nikoliv bránit, těm kteří se snaží o to usilovat. Rychlá registrace uprchlíků nemůže záviset na platbě úplatků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6636

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2015