Putin varoval Turecko před "vážnými následky"

24. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Před svým setkáním s jordánským králem Abdulláhem v Soči řekl Vladimír Putin:

"Tato událost je mimo normální rámec boje proti terorismu. Samozřejmě naše armáda dělá hrdinskou práci proti terorismu... Ale dnešní ztráta je bodnutím do zad, které provedli společníci teroristů. Jinak to nemohu popsat. Naše letadlo bylo sestřeleno nad územím Sýrie, raketou vzduch-vzduch z turecké F-16. Spadlo na syrské území 4 km od Turecka.

Ani naši piloti, ani naše letadlo neohrožovalo území Turecka. To je zjevné. Bojují proti teroristům v severních oblastech kolem Latakie, kde jsou soustředěni extremisté, většinou lidé původem z Ruska, a vykonávali svou přímou povinnost zajistit, aby se tito lidé nevrátili do Ruska. To jsou lidé, kteří jsou zcela zjevně mezinárodní teroristé.

Bereme v úvahu, že jsme podepsali s USA dohodu o dekonfliktování a jak víme, Turecko je mezi zeměmi, které se staly součástí americké koalice. Vzhledem k tomu, že Isis má tak obrovské zdroje stamilionů a miliard dolarů pocházejících z tajného prodeje ropy a ochraňují je armády jiných států, je jasné, proč jsou tak drzí, proč zabíjejí lidi, proč vykonávají teroristické útoky po celém světě včetně srdce Evropy.

Všechno budeme analyzovat a dnešní tragická událost bude mít závažné důsledky, i pro rusko-turecké vztahy. Vždycky jsme zacházeli s Tureckem jako s přátelským státem. Nevím, kdo měl zájem na to, co se stalo dnes, určitě ne my. A namísto aby se okamžitě spojili s námi, Turecká strana se okamžitě obrátila na své partnery v NATO k diskusi o tomto incidentu, jako kdybychom my sestřelili jejich letadlo a ne oni naše.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7661

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2015