USA: Ruské bojové letouny v Sýrii představují "potenciální hrozbu" spojeneckým strojům bojujícím s ISIS

21. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Přesun ruských taktických letounů a raket země-vzduch do Sýrie může znamenat hrozbu spojeneckým silám, které tak bojují s ISIS, prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry.

Američtí představitelé hlásí, že Rusko přesunulo na syrskou základnu menší počet stíhacích letounů. Došlo k tomu jen několik hodin po rozhovoru mezi ministry obrany obou zemí.

Mezi USA a Ruskem panuje napětí od invaze na Krym a ruské podpory povstalců na východě Ukrajiny.

Rusko tvrdí, že do Sýrie přesunulo jednotky, aby bojovalo s "islámským státem" a splnilo závazky vůči spojenecké zemi. "Islámský stát" nemá letectvo a ruské letouny jsou schopné útočit na pozemní cíle a poskytovat podporu pozemním operacím, tvrdí představitel amerických zpravodajských služeb. Má se za to, že jde o protizemní verzi letounu Su-27.

Vznikly obavy z potenciálního "incidentu" mezi nekoordinovanými ruskými a západními stroji, pokud by operovaly ve stejné oblasti. To může být zvlášť velký problém pro britské letectvo, které pravidelně přelétá přes Asadovy základny na západě země ze základny na Kypru.

Jde o první ruskou expediční operaci od invaze v Afghánistánu v roce 1979.

Podle Kerryho probíhají rozhovory mezi představiteli armád USA a Ruska, které mají zajistit, že k incidentům nedojde. Diskutuje se také o tichém přijetí ruského zásahu, poté co Washington několik týdnů varoval před ruskou eskalací.

Mezitím syrská povstalecká skupina tvrdí, že raketami ostřelovala pobřežní základnu využívanou ruskými jednotkami. Na videozáznamu členové Islámské armády varují Rusy, že nebudou mít v Sýrii klid. Bojovníci poté v hornatém terénu nabíjejí a odpalují rakety.

Kromě smíření se s ruskou přítomností Kerry výslovně zmínil, že USA mohou akceptovat politické řešení, které dovolí Bašáru Asadovi zůstat nějaký čas u moci, místo aby neprodleně odešel, jak Spojené státy dlouho žádaly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5707

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2015