OSN: Exodus ze Sýrie je "nepřekvapivý"

4. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Panel OSN pro lidská práva v Sýrii požaduje, aby vnější mocnosti přestaly do regionu posílat zbraně a vytvořily více "legálních kanálů" pro uprchlíky. Válka trvající čtyři a půl roku si již vyžádala 250 000 životů.

Vyšetřovatelé v desáté zprávě o syrské válce konstatují, že konec konfliktu je v nedohlednu a civilisté "nepředstavitelně trpí", zatímco svět přihlíží.

Syrští uprchlíci v Jordánsku, Libanonu a Turecku podle zprávy nejsou dostatečně chráněni, což představuje hlavní důvod evropské uprchlické krize.

Panel vedený Brazilcem Paulem Sergiem Pinheirem označil za "nesvědomité", že globální společenství i blízkovýchodní frakce se "vykrucují" z odpovědnosti za tento konflikt.

"Válka je v rostoucí míře tažena mezinárodními a regionálními mocnostmi, primárně v souladu s jejich vlastními geostrategickými zájmy," konstatuje zpráva. Samotní Syřané přitom "postupně ztratili kontrolu nad náklady", dodává.

K exodu uprchlíků se schylovalo dlouho a teď důsledky války zasáhly Evropu.

Syřané tvoří většinu z 234 000 migrantů, kteří od ledna vstoupili na řeckou půdu, tvrdí Mezinárodní organizace pro migraci.

Panel kritizuje Radu bezpečnosti OSN za to, že nejmenovala vyšetřovatele pro válečné zločiny, protože je vnitřně rozdělena. Zločinů se dopouštějí mnohé strany konfliktu, jednotky Bašára Asada, "islámský stát", nebo Fronta an-Nusra napojená na al-Kajdu.

Jednou z takových taktik je obklíčit obydlené území, což vede k hladovění, podvýživě a chronickým chorobám. Válčící frakce se dopouštějí zločinů proti lidskosti všudypřítomnými útoky na civilisty, včetně vraždění, mučení, znásilňování a únosů. Dalším takovým zločinem, jenž páchá výlučně "islámský stát", je sexuální otroctví.

Zpráva je založena na 335 rozhovorech s obětmi a svědky, které bylo provedeny mezi lednem a červencem 2015, Oficiálně předložena Radě OSN pro lidská práva bude 21. září.

Většina ze čtyř milionů syrských uprchlíků pobývá v Jordánsku, Libanonu a Turecku. V samotné Sýrii k tomu přistupuje dalších 7,6 milionu tzv. vnitřně přemístěných osob. Podle UNICEF více než 700 000 syrských dětí nenavštěvuje školu, zejména pokud pobývají v Turecku nebo Libanonu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6783

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015