Varování: Rozmyslete si, než někomu zaručíte úvěr

24. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Pozn. red.: Prosím, berte svá rozhodnutí vážně. To před rokem 1989 se podepisovalo kdeco a vážně nebral skoro nikdo nic. Podepíšete-li se však finančnímu ústavu jako ručitel za něčí dluh, je stoprocentně jasné, že pokud ho dlužník přestane splácet, dluh přejde na vás. Níže uvedený případ není překvapivý, až na to, že slušný podnik ve slušné zemi by nevymáhal splátky od invalidního důchodce bez finančních prostředků. Jaký prospěch může totiž mít z jeho finanční likvidace a z jeho proměny v bezdomovce, kromě snad uspokojení z mstivosti?

Jmenuji se Roman Novotný, 45 let, bezdětný částečný invalidní důchodce. Nikdy jsem nejel načerno, nikdy jsem neměl spotřebitelský úvěr ani kreditní kartu, jednou jsem dostal pokutu za špatné parkování, jednou jsem měl půjčku od banky 30 000 pro kolegu ze zaměstnání a "kamaráda", který mi jí splatil a tím si získal mojí důvěru.

A tak jsem se "kamarádovi" stal ručitelem za úvěr 200 000. na byt. Stavební spořitelna si jiným způsobem nezajistila splácení než jedním hlavním ručitelem (přistupitelem) a dvěma ručiteli.

Jeden ručitel zemřel a přistupitel prohlásil, že svému kamarádovi se kterým i kandidoval v obecních volbách na jedné kandidátce, žádné peníze nedá. (Někteří "Republikáni", když jde o peníze, se tak chovají stejně jako ti, které kritizují.) Ze mě se stal vlivem nemoci a její léčby částečný invalidní důchodce.

Dlužník, který díky Stavební spořitelně získal vlastnické právo k bytu, tento byt zcizil za 500 000 a rozhodl se, že svůj dluh Stavební spořitelně splácet nebude.

Za svého "kamaráda" jsem již zaplatil 50 000 Stavební spořitelně, a té je to pochopitelně málo. Často jsem čekal, zda "kamarád" splátku přece jen nezaplatí, když to slíbil a tak jsem spolu se svým "kamarádem" díky Stavební spořitelně dostal do registru dlužníků, přestože jsem vždy dlužnou částku za pozdě zaplacenou splátku zaplatil.

Aktuálně "kamarád" často mění bydliště a mobilní telefony, se Stavební spořitelnou ani se mnou nekomunikuje. S vysokou pravděpodobností celou zbývající částku z úvěru "kamarád" po rozvodu v Dohodě o vyrovnání společného jmění manželů, převedl na svou bývalou manželku, matku šesti dětí, která nikdy nepracovala a pracovat nebude. "Kamarád" se mnou nekomunikuje a já nemám možnost se k této Dohodě dostat, "kamarád" se tak s největší pravděpodobností zbavil zodpovědnosti za tento úvěr.

Věděl někdo z Vás, že dlužník si může dovolit vědomě se rozhodnout neplatit (opakovaně pravidelnou měsíční splátku vědomě nezaplatí) a Stavební spořitelna, namísto, aby odvrátila škodu hrozící svému klientovi (ručiteli) pro svého klienta (ručitele) nic neudělá a ve shodě se svým jiným klientem (dlužníkem), ve svůj prospěch a ve prospěch dlužníka vymáhá svůj dluh na ručiteli?

Přestože dlužník má pravidelný příjem ze zaměstnání 4x vyšší než ručitel ze svého částečného důchodu, své prostředky si nezajistí splátkami ze mzdy dlužníka, ale vymáhá svůj dluh po ručiteli, kterému nic neposkytla?

Do telefonu mi zaměstnankyně právního oddělení Stavební spořitelna řekla, že úvěr mají přece zajištěný mnou...

Ručitel má tedy jediné právo vymáhat na dlužníkovi (aktuálně nezaměstnané matce šesti dětí) vzniklou škodu až po zaplacení celé dlužné částky v občansko-právním sporu na své náklady.

Ale co když ručitel vlivem nemoci přijde o zaměstnání a jeho příjem je pod hranicí chudoby?

Nyní mi hrozí, že přijdu v exekuci o veškerý majetek a Stavební spořitelna ze mě udělá bezdomovce.

Takže na závěr parafráze na motto Stavební spořitelny:

"Někomu pomádáme k bydlení (a zisku), z jiného uděláme bezdomovce."

P.S.: Nechci po nikom žádné milodary, chci jen, aby všichni věděli, jaká "zrůdnost" je ručitelský závazek i v seriózní instituci jako je Stavební spořitelna.

0
Vytisknout
8187

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2015