"Senátor Doubrava: Imigrační vlnu vyvolali Američané, aby oslabili Evropu"

20. 7. 2015 / Bohumil Kartous, Kryštof Kozák

čas čtení 1 minuta



Podle senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) byla imigrační vlna vyvolána Američany proto, aby byla destabilizována Evropa. Senátor Doubrava se domnívá, že imigranti pravděpodobně získávají blíže nespecifikovanou finanční podporu, aby zaplavili Evropu. Jinak to prý není možné, když "vydělávají dolar na den". Na námitku, že do Evropy cestují jen lidé ze středních vrstev, kteří mohou prodat majetek, aby zaplatili pašerákům, namítá, že by sem musely v takovém případě přijet nejprve ženy a děti, což se prý neděje.

(Seriozní informace, které vyvracejí donebevolající nesmysly pana Doubravy, naleznete česky například na stránkách organizace Lékaři bez hranic ZDE)

Rozhovor s českým zákonodárcem natočili Kryštof Kozák a Bohumil Kartous během demonstrace organizované odpůrci pomoci uprchlíkům, která se konala 18. 7. na Václavském náměstí v Praze. Ve stejnou dobu se na na spodní straně náměstí konala demonstrace proti nenávisti, která měla upozornit na nebezpečí xenofobie rozšířené v české společnosti. Jak se vyjádřil senátor Doubrava mimo záběr, lidem, kteří přišli podpořit toleranci, by dal "po papuli".

Srovnání účastníků obou demonstrací je vcelku ilustrativní. Zatímco proti nenávisti přišli demonstrovat lidé napříč politickým spektrem (Zelení, Sociální demokraté, Piráti, anarchisti, mezi řečníky byl zástupce TOP 09), mezi demonstranty proti pomoci uprchlíkům byli viditelní pouze zástupci extrémní pravice a pravděpodobně jejich elektorát.

Je s podivem, že demonstraci proti nenávisti nepřišli podpořit vysocí političtí představitelé ČR, zatímco demonstrace xenofobů získala svého ambasadora v postavě senátora Doubravy. Patrného rozdílu v projevech, které na obou demonstracích zazněly, si česká média kupodivu nepovšimla...

0
Vytisknout
9609

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2015