Studie: Pití kávy "má protirakovinové účinky"

24. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Epidemiologické studie ukazují, že výživové faktory jako například pití kávy mohou ovlivňovat rakovinu a modulovat stav hormonálního receptoru. Studie univerzity ve švédském Lundu ukázala, že pacientky po prodělané rakovině prsu měly lepší prognózu, pokud pily 2-5 šálků kávy denně. Studie také prokázala preventivní účinky kávy.

Mírná až vysoká spotřeba kávy byla spojena s nižším výskytem nádorů ve srovnání s pacienty s nízkou spotřebou a zdá se, že kofein a kyselina kofeinová podporují účinku léku tamoxifen. Tyto látky potlačují růst některých zhoubných buněk a inhibuje růstové receptory. Vcelku pití kávy narušuje cyklus množení zhoubných buněk a vede k jejich zvýšené úmrtnosti.

Spolu s britským výzkumným týmem Švédové dokázali, že pití kávy společně s užíváním tamoxifenu vede ke snížení rizika návratu choroby. Studie zahrnovala 1 100 žen, z nichř více než 500 jich užívalo tamoxifen. Ženy, které užívaly tento lék a pily více než dva šálky kávy denně, měly takřka o polovinu nižší riziko návratu choroby oproti těm, jež pily kávy méně nebo ji nepily vůbec.

Studie také zaznamenala preventivní účinky pití kávy. To že pití kávy je spojeno se snížením rizika vzniku rakoviny prokazují i některé jiné studie. Týká se to prokazatelně vzniku rakoviny kůže a prostaty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8748

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015