Ukrajinské "příměří" v praxi přineslo o něco slabší boje. Zatím.

16. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Nedělní videozáznam zachycuje zásah města Arťomovsk ležícího 37 km za frontou na ukrajinské straně raketami systému Směrč s kazetovou submunicí. Podle ukrajinských zdrojů bylo od vyhlášení příměří zaznamenáno na šedesát útoků. "Separatisté" si stěžují na palbu z Debalceva a v okolí Doněcka. V praxi, čistě statisticky vzato, příměří přineslo snížení intenzity bojů zhruba na polovinu toho, co probíhalo v minulých dnech. Avšak od patnácté hodiny přicházejí zprávy o postupném zintenzívňování bojů.

Během dne byla hlášena palba "separatistů" ze Stachanova a Alčevsku, ostřelování Zorynsku a Ivanovky, Zoloteho, Hirsku, Myronivsku; boje na okraji Debalceva; ostřelování Horlivky a Seversku, kulometná palba v Dzeržynsku, palba z ručních zbraní v Šachťarsku, první obět "mírového" ostřelování raketomety Popasna hlásí večerní palbu z minometů a granátometů. Dobrovolnický prapor Donbas padl do léčky nedaleko Mariupolu, hlásí dva mrtvé a tři zraněné. Pozorovatelům OBSE odepřeli "separatisté" přístup do Debalceva, kde podle nezávislých zdrojů nyní probíhají další boje a oboustranná dělostřelecká palba. Členové 40. motorizovaného praporu Krivbas nedaleko Debalceva dostali ultimátum: Vzdát se do třiadvacáté hodiny místního času, nebo budou zabiti.

Zprávy, podle nichž se prý příměří "v zásadě" dodržuje, jsou tedy politickými deklaracemi, nikoliv popisem situace na bojišti. Tam nadále umírají lidé. V neděli málem zahynula reportérka listu Der Zeit Alice Bota při raketovém útoku "separatistů" na ukrajinské kontrolní stanoviště u Lysyčanska ZDE a večer zveřejnila následující vzkaz: "Liebe deutsche Medien: auch wenn Agenturen schreiben, dass Waffenruhe hält - das ist definitiv nicht der Fall." (Milá německá média: I když agentury píší, že příměří se dodržuje - rozhodně to není pravda.")

Podobné vzkazy by se samozřejmě daly posílat i médiím českým.

0
Vytisknout
7069

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2015