Zapomenuté oběti iráckých extrémistů: „Nemáme ani místo, kde pochovat své mrtvé“

12. 1. 2015

čas čtení 5 minut

Nawzat Šamdín, Nikaš, Berlín, 24. prosince 2014

Aktivista z irácké etnické menšiny Šabaků říká, že všem ostatním složkám irácké společnosti napadeným extrémistickou skupinou Islámský stát se dostalo určité pozornosti a podpory. Nicméně Šabakové, kteří přišli o všechno své území a byli terčem extrémistů v severním Iráku více než deset let, si stěžují, že o ně se nikdo nestará.

„Jsme zapomenuté oběti extrémistů,“ říká Muhammad Abbás, politický aktivista a člen etnické menšiny Šabaků. „Všechny části irácké společnosti, které byly napadeny extrémisty ze skupiny Islámský stát, dostaly hodně pozornosti médií. Kromě nás,“ stěžuje si.

Abbás říká, že téměř všechna území, která náležela Šabakům, jsou nyní pryč. „Dokonce i Jezídové ještě drží okres Šichán severně od Mosulu, který zůstal nedotčený Islámským státem, a křesťané mají stále město Kóš. Obě tyto oblasti jsou pod kontrolou armády iráckých Kurdů. Ale my už nemáme ani půdu, kam bychom mohli pochovat své mrtvé,“ uzavřel Abbás unaveně.

Šabaků je 25–30 000 a většinou žili v asi 50 městech a obcích v irácké provincii Ninive poblíž hranice s Tureckem. Mluví zvláštním jazykem. Jsou šíité, jsou mezi nimi ale i sunnitští muslimové. Jejich islám je spojen s místními představami. Někteří Šabakové se cítí etnicky blíže iráckým Kurdům, zatímco jiní iráckým Arabům.

Na obranu před Islámským státem Šabakové vytvořili vlastní milice. Jedna vytvořená šabackým politikem Hánínem al-Kado, členem šíitské koalice Stát zákona, se spojila se šíitskou milicí Brigády Badr. Další šabacký politik Mullá Sálim Džumá al-Šabakí, který má blízko ke Kurdské demokratické straně, vytvořil také vlastní milici, která má spojení s iráckou kurdskou armádou.

Několik dní poté, co Islámský stát převzal kontrolu nad Mosulem, jeho bojovníci zaútočili na šabackou vesnici Omar Kan. Čtyřicet mladých mužů bylo uneseno a osud 35 z nich zůstává neznámý. Několik uniklo a Nikaš mluvil s jedním z nich; podařilo se mu utéci po těžkém bombardování a dostal se z Mosulu do Irbílu v iráckém Kurdistánu ještě předtím, než byly uzavřeny všechny přechody mezi iráckým Kurdistánem a územím ovládaným Islámským státem.

„IS považuje Šabaky za polyteisty stejně jako všechny šíity,“ řekl tento mladý muž, který si přál zůstat v anonymitě, protože příslušníci jeho rodiny stále žijí v oblastech pod kontrolou IS. Islámský stát jsou sunnitští muslimští extrémisté a považují šíity za své nepřátele. „IS neuznává, že také existují sunnitští muslimští Šabakové.“ Mladí muži, kteří odmítli slíbit věrnost IS, byli v bojích použiti jako lidské štíty, dodal uprchlík, který neznal místo pobytu dalších unesených ze své vesnice.

„Útok na Omar Kan způsobil strach v jiných vesnicích Šabaků,“ říká Muhammad al-Hadž Mahmúd, další bývalý obyvatel Omar Kanu. „Nikdo nebere vážně ujišťování, že irácká kurdská armáda Šabaky ochrání – poté, co nebyla schopna ochránit proti IS Sindžár.“

Když Islámský stát zaútočil na území Šabaků, mnoho lidí ve vesnicích prodávalo svá stáda ovcí – hlavní zdroj svých příjmů – a těm, kteří to neučinili, zabavili skot bojovníci IS. Předpokládá se, že přes tři čtvrtiny Šabaků, kteří uprchli ze svých území, našly útočiště v iráckém Kurdistánu, a menšina v jižním Iráku, konkrétně v Hillá.

Mahmúd poukázal na to, že IS také zabavil tisíce tun pšenice a ječmene z šabackých vesnic, které se tamní farmáři chystali poslat do sil patřících irácké vládě.

Šabakové byli ohroženi již dlouhou dobu, vysvětluje místní novinář Marwán Mahmúd. Více než tisíc Šabaků žijících v Mosulu bylo od roku 2003 zabito a mnoho jejich domů bylo zničeno; Islámský stát, který vznikl z irácké al-Kájdy, působil ve městě dlouho před červnem 2014. Když skupina známá jako al-Kájda v Iráku podobně jako mafie ovládala části města, vyhrožovala, unášela, zabíjela a vydírala občany. Její činnost byla podobná kampani sektářské nenávisti a etnických čistek, které nyní provádí v širším měřítku.

Rodiny Šabaků v Mosulu dostávaly výhružné dopisy vyzývající, aby odešli z města, nebo zemřou: extrémisté tak chtěli izolovat různé skupiny podle hesla rozděl a panuj. Je to stejný plán, který používají ve zbytku Iráku.

(přeložil Petr Cironis)

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6249

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2015