Pozvánka:

V Praze proběhne demonstrace na podporu Kurdů v Sýrii

10. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Iniciativa Ne rasismu! svolává na neděli 12. října demonstraci na podporu Kurdů bojujících proti džihádistům z Islámského státu (IS). Protestující se setkají v 16 hodin na Vítězném náměstí. Situace v autonomní oblasti Rojava je kritická. "Považujeme za zásadní vyjádřit podporu jedinnému demokratickému projektu v regionu," říká mluvčí Iniciativy Ne rasismu Daniela Sternová. Demonstraci podpoří i členové kurdské komunity v ČR. "Chceme žít v míru s ostatními etnickými a náboženskými skupinami," řekl nám výkonný předseda Kurdského občanského sdružení Ahmed Ismail. Snahu o vybudování demokracie zdola je ovšem v ohrožení útočícím IS vybavenými i těžkými zbraněmi. "Pasivita Západu je ostudná. Na kurdské milice je nahlíženo jako na teroristickou skupinu, ale každému je jasné, kdo je tu terorista," tvrdí Sternová. Heroickému boji špatně vyzbrojených Kurdů proti tankům nečině přihlíží přes hranice druhá největší armáda NATO. "Je potřeba umožnit vyzbrojení kurdských milic, pušky proti tankům nestačí," dodává k tomu Ismail. Demonstrace chce přispět k mezinárodnímu tlaku na Turecko, který ho má přimět k zastavení represe vůči Kurdům a naopak ho donutit k ukončení tolerance IS. Zároveň chce pomoci přimět Západ k vyzbrojení kurdských milic.

Na otázku, proč západní země ignorují kurdský boj je jednoduchá odpověď: Turecko. Zájmem Erdoganova Turecka je potlačení snahy o kurdskou autonomii a to dokonce i za cenu podpory IS. Někteří vysocí členové vládnoucí strany AKP se navíc podporou radikálním džihádistům netají. "IS se neobjevilo ze vzduchoprázdna, většina států z regionu má zájem na jeho existenci" prohlašuje Ismail.

Iniciativa Ne Rasismu! se zároveň chce vymezit proti jakékoliv formě islamofobie. Sternová k tomu říká: "Boje v Sýrii a Iráku jsou střetnutím konzervativních a progresivních sil ve společnosti. Na Středním východě jsou konzervativci džihádisté, zatímco u nás islamofobové."

V části Rojavy okolo města Kobani se bojuje již tři týdny, jednotky IS vyzbrojené ukořistěnou těžkou technikou zatlačují jednotky kurdských milic YPG a YPJ dále do města. Turecká armáda brání přísunu posil přes hranice a zakročuje proti Kurdům a tureckým levicovým aktivistům, kteří se snaží překročit hranice, aby se zapojili do boje proti IS. Nálety protidžihádistické koalice jsou místními označovány za neúčinné a příliš sporadické.

Daniela Sternová, tisková mluvčí Iniciativy Ne rasismu

0
Vytisknout
6306

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2014