Počet mrtvých v Gaze se blíží počtu 600, třetina mrtvých jsou děti

22. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Izraelský velvyslanec v USA Ron Dermer se vyjádřil, že by izraelská armáda měla dostat Nobelovu cenu míru za své "neuvěřitelné sebeovládání" při útocích v Gaze. Cituje ho list Times of Izrael.

Při bojích v Gaze bylo usmrceno 27 izraelských vojáků, uvedla izraelská armáda. Počet mrtvých Palestinců se přibližuje číslo 600, třetina z nich jsou děti, uvedla organizace UNICEF.

Americký ministr zahraničí John Kerry se má sejít v Káhiře s generálním tajemníkem OSN Pan Ki moonem a egyptskými vyjednavači. Barack Obama řekl v pondělí, že Kerry má pravomoc, aby "udělal všechno, co by umožnilo zastavení bojů". Mezinárodní diplomacie byla galvanizována nedělním vražděním ve čtvrti Šudžaja v Gaza City.

Kerry charakterizoval izraelskou vojenskou ofenzívu jako "vhodné a legitimní úsilí" na vlastní obranu, avšak dodal, že důsledky jsou hluboce znepokojující. USA poskytne Palestincům humanitární pomoc ve výši 47 milionů dolarů.

Brzo ráno v úterý zahynulo v důsledku leteckého úderu sedm lidí, včetně čtyř žen z jedné rodiny. V pondělí Izraelci vyvraždili 26 členů rodiny Abu Jame, když izraelská armáda zaútočila bez varování na obytný dům nedaleko Khan Younisu, uvedla izraelská humanitární organizace B'Tseem. Byl usmrcen také jeden extremista z Hamasu. Mezi mrtvými bylo 18 dětí a 5 žen, z toho tři těhotné.

B'Tselem požaduje okamžité příměří: "Hrůzné události v Gaze dosáhly nesnesitelné intenzity: Izrael bombarduje domy s lidmi v nich, celé rodiny jsou pohřbívány pod troskami, ulice jsou v troskách. Stovky osob byly už usmrceny, desítky jen za posledních čtyřiadvacet hodin, desítky tisíc lidí nemají kam jít a nemají žádné útočiště.

Izraelské lidskoprávní organizace poslaly dopis generálnímu prokurátorovi, v němž poukazují na vážné porušování mezinárodního práva v konfliktu v Gaze. Zpochybňují legalitu nedělní operace ve čtvrti Šudžaja, "zejména potenciální narušení základních principů vedení války, především principu rozlišování mezi bojovníky a civilisty." Izrael se dál hájí, že Hamas používá civilisty jako lidské štíty. Za posledních několik dnů došlo podle izraelské armády k podstatnému poklesu počtu raket odpalovaných z Gazy do Izraele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6912

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2014