Obama požaduje okamžité příměří v Gaze

21. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama požaduje "okamžité příměří" mezi Izraelem a Hamasem, poté, co nejkrvavější den bojů v Gaze vedl k zvýšení počtu palestinských mrtvých na 476.

Izrael zintenzivnil svou ofenzívu, která si v neděli vyžádala 120 palestinských životů, třetina z nichž byly ženy a děti. Téhož dne bylo také usmrceno třináct izraelských vojáků, dva s americkým občanstvím.

Izraelská média v pondělí informovala, že izraelská vojska pokračují v útoku na čtvrť Shujai'iya, východní čtvrť Gaza City, kde došlo v neděli k nejintenzivnějšímu zabíjení a po intenzivním izraelském bombardování jsou ulice plné trosek a mrtvol.

Konflikt se rychle mění ve velkou humanitární krizi. Byla přerušena dodávka elektřiny a vody a velké množství obyvatel bylo vyhnáno z jejich domovů. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA otevřel 61 svých škol jako útočiště pro více než 81 000 uprchlíků.

Rada bezpečnosti OSN zahájila naléhavé rozhovory o příměří. Izrael pokračuje v pondělí s intenzivní ofenzívou a novými leteckými údery.

"Členové Rady bezpečnosti OSN vyjádřili vážné znepokojení nad rostoucím počtem mrtvých. Členové Rady bezpečnosti požadují okamžité ukončení bojů," řekl rwandský velvyslanec u OSN Eugene Gasana reportérům po mimořádném zasedání patnáctičlenné Rady.

Sílí nátlak na obě strany, aby ukončily konflikt. Generální tajemník OSN Pan Ki-moon, který je na Blízkém východě ve snaze pomoci vyjednat příměří, odsoudil izraelský útok na čtvrť Shuji'iya v Gaza City, která si vyžádala mnoho životů, často životů civilistů, jako "šokující akci".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9135

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2014