"Putin není postkomunista. Je postfašista."

5. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

"Smrt je hrozná, nemám pravdu?", zeptal se Putin diváků v závěru televizního vystoupení. "Ale ne, zdá se, že může být krásná, pokud slouží lidu: Smrt za své přátele, svůj lid nebo za vlast, abych použil moderní výraz." To je tak fašistické, jak jen to jde.

Někteří si rádi idealizují Vladimira Putina jako ideologického následníka levicových sovětských představitelů, ale to je naprostý nesmysl, píše Jan Fleischhauer v mezinárodním vydání Spiegelu. Jeho projevy poskytují jasný důkaz, že jeho vztažné body pocházejí z fašismu.

Abyste pochopili Vladimira Putina, musíte mu naslouchat. Musíte číst, o co mu jde. A co je ještě důležitější, musíte si všímat, čemu se snaží zabránit. Politikovy obavy a averze mohou říci více, než plány a sliby.

Takže co Putina pohání? Centrálním tématem všec jeho projevů je strach z obklíčení - hrozbu reprezentují mocnosti, které si přejí udržet ruský lid podřízený, protože se obávají jeho vnitřní síly. "Neustále se snaží zatlačit nás do kouta, protože máme nezávislou pozici, protože si ji udržujeme a protože hovoříme o věcech, jaké jsou, a nevěnujeme se pokrytectví", řekl 18. března v projevu k Dumě. V dubnovém televizním rozhovoru prohlásil: "Ve světě je dost sil, které se obávají naší síly, "naší obrovitosti", jak řekl jeden z našich vládců. Takže se nás snaží rozdělit na části."

Přetrvává tendence vidět zahraniční politiku Kremlu primárně z geopolitické perspektivy. Ale když Putin hovoří o nepříteli ruského lidu, mluví o něčem hlubším a základnějším. Síly, jimž vyhlásil válku, se prý nejen snaží expandovat stále dál na východ - jdou také po ruské duši. To je to, co má na mysli, když říká, že Rusko musí zahájit boj proti Západu.

Ale co je jádrem této duše? I zde poskytl Putin některé náhledy. "Zdá se mi, že ruská osoba, nebo v širším měřítku osoba v ruském světě, primárně myslí na svou morální předurčení, některé nejvyšší morální pravdy," řekl v rozhovoru. V kontrastu s tím je Západ fixován na osobní úspěch a prosperitu, nebo, jak tvrdí Putin, "vnitřní já". Z pohledu prezidenta je bitva, kterou Rusko vede, ideologického charakteru. Je to boj proti povrchnosti materialismu, proti úpadku hodnot, proti feminizaci a zženšťování společnosti - a proti rozpouštění tradičních svazků, které je součástí tohoto vývoje. Krátce řečeno, proti všemu "neruskému".

Když byl před rokem zaveden zákon proti gayům, lidé nedokázali rozpoznat jejich skutečný význam. Ale dnes je jasné, že to znamenalo vznik nového Ruska. Co začalo jako zákon proti gayům nyní pokračuje na jiné rovině: Logickým vývojem přesvědčení, že některé skupiny jsou méně hodnotné, vzniká přesvědčení o nadřazenosti vlastního lidu.

A když Putin evokuje mýtus Moskvy coby "Třetího Říma", je jasné, že připisuje ruskému lidu historické poslání.

"Smrt je hrozná, nemám pravdu?", zeptal se Putin diváků v závěru televizního vystoupení. "Ale ne, zdá se, že může být krásná, pokud slouží lidu: Smrt za své přátele, svůj lid nebo za vlast, abych použil moderní výraz." To je tak fašistické, jak jen to jde.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11185

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014