V "Doněcké lidové republice" se šíří leták, vyzývající Židy k registraci, hrozí zabavením majetku a deportací

17. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Leták distribuovaný v ukrajinském Doněcku, kde byla před několika dny vyhlášena proruská "Doněcká lidová republika", vyzývá všechny Židy starší šestnácti let, aby se do pondělka registrovali na oblastním úřadě a zaplatili poplatek ve výši padesáti amerických dolarů, napsal izraelský list Jediot Achronot.

Židé podle letáku mají předložit detailní soupis majetku, nebo budou zbaveni občanství, deportováni a jejich majetek zabaven.

Oblastní město Doněck má 4,3 milionu obyvatel a místní židovská komunita čítá 17 000 osob. Ve městě se nachází značná část ukrajinského těžkého průmyslu.

Leták je podepsán jménem "předsedy vlády" Denise Pušilina, byl rozdáván poblíž synagogy a později v dalších částech města.

Dokument je v ruštině a nese symbol Ruské federace i nově vyhlášené republiky.

"Milí ukrajinští občané židovské národnosti, vzhledem ke skutečnosti, že představitelé Židovské obce Ukrajiny podpořili banderovskou juntu a oponují proslovanské Lidové republice Doněck, (přechodná vláda) rozhodla, že všichni občané židovského původu od šestnácti let věku a sídlící na území republiky jsou povinni se hlásit u Komisaře pro národnosti v budově Doněcké oblastní správy a registrovat se."

Dále leták vypočítává, jaké typy dokumentů mají židovští občané předložit: "Občanský průkaz a pas... náboženské dokumenty rodinných příslušníků, stejně jako dokumenty dokládající práva ke všem nemovitostem, jež vám náleží, a také vozidel."

Pro případ, že by nebylo dost jasné, oč jde, hovoří se o následcích nesplnění povinnosti registrace: "Vyhýbání se registraci bude mít za následek odebrání občanství a budete nuceni opustit zemi a majetek vám bude konfiskován."

Poplatek za registraci činí padesát amerických dolarů.

Zdroj v angličtině: ZDE

Naproti tomu stránky Jevrejskij Kijev (Židovský Kyjev) píší, že Doněcký "premiér" Pušilin potvrdil, že se tyto letáky skutečně šíří, avšak popřel jejich autenticitu. Zdůraznil, že ani on, ani jeho úřad nemá s letákem nic společného. Přesná formulace je ZDE:
Он подтвердил, что листовка, подписанная возглавляемою им организацией, действительно раздавалась в Донецке. И заверил, что ни он, ни его организация не имеют к ней никакого отношения.

[Pušilin] potvrdil, že leták, který je podepsaný organizací, jíž on stojí v čele, se v Doněcku skutečně rozdával. Zdůraznil však, že on ani jeho organizace nemají s letákem nic společného.

Některé podrobnosti o pronásledování Židů na Rusy okupovaném území ZDE


0
Vytisknout
13987

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014