Polsko žádá NATO o 10 000 vojáků na obranu před Ruskem

2. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

NATO je rozděleno ohledně požadavku Polska a pobaltských států na trvalé rozmístění aliančních jednotek kvůli obraně před Ruskem.

Ministři zahraničí NATO se včera setkali v Bruselu, aby zvážili požadavek na umístění vojáků v Polsku a Pobaltí.

Polsko včera požádalo o 10 000 vojáků, kteří by viditelně demonstrovali odhodlání Aliance bránit své členy po ruské anexi Krymu.

Polský ministr zahraničí Radek Sikorski požádal o "dvě těžké brigády" obrněné pěchoty, které by byly trvale umístěny v Polsku. To sousedí s ruskou Kaliningradskou oblastí.

"Je velmi důležité, aby se všichni členové těšili stejné úrovni bezpečnosti," prohlásil Sikorski. Podle něj si Polsko po patnácti letech členství přeje výraznou přítomnost NATO na svém území.

Polský premiér Donald Tusk vyjádřil frustraci na váháním NATO rozmístit jednotky v jeho zemi. Podle něj se jedná o porušení slibů z roku 1997.

Očekává se, že NATO v příštích týdnech oznámí další rozmístění sil ve Východní Evropě a v Pobaltí.

USA patrně vyšlou dalších 600 vojáků na leteckou základnu Mihail Kogalniceanu na černomořském pobřeží Rumunska. Avšak Německo a další členové Aliance se obávají, že vysláním dalších jednotek k hranicím NATO by dále vzrostlo napětí ve vztazích s Ruskem.

Dánský ministr Frans Timmermans v reakci na polskou žádost prohlásil, že "nepotřebujeme žádné vojáky NATO na hranici s Ruskem".

Sedmistránkový tajný dokument, který získal list Spiegel, hovoří o Arménii, Ázerbájdžánu a Moldávii jako o zemích, které by mohly obdržet dodatečnou západní vojenskou podporu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12493

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014