Obamova administrativa "válčí" ve 134 zemích světa

31. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Investigativní novinář Nick Turse se zevrubně zajímá o to, jak funguje a probíhá "tajná válka", již v řadě koutů planety vede jeho vláda. Turse, ale i další elitní novináři, jako je namátkou Jeremy Scahill, tak odhalují skutečný a děsivý obraz celosvětového tažení proti terorismu v režii Obamovy administrativy, potažmo Pentagonu.

Nick Turse spolu s dalšími investigativními novináři nyní odhaluje skutečný a děsivý obraz této války. Ať už jde o tyrkysový Karibik, ledovou Skandinávii, tmavomodrý Pacifik, žár pouští Blízkého východu a vyprahlé africké savany; americké speciální jednotky (Zelené barety, Rangeři, Navy SEALs, komanda Delta Force, dále pak specializované posádky helikoptér a bojových člunů atd.) operují zkrátka téměř všude na světě. Obamova vláda v současnosti vede "tajnou válku" ve 134 zemích po celé planetě, jejíž rozsah se od podzimu roku 2001, kdy americká vláda zahájila globální tažení proti terorismu, znatelně zvýšil.

Obama "válčí" ve více zemích než Bush ml.

Zatímco neokonzervativní vláda Bushe ml., jež i na americké poměry představovala extrémní odchylku od agend předchozích administrativ, rozmístila do konce svého mandátu speciální jednotky "pouze" na půdě 60 států světa. Obamova demokratická vláda tedy své vojenské angažmá v cizích zemích na rozdíl od Bushovy republikánské vlády zvýšila o 123 procent (!) Z uvedeného proto vyplývá, že nehledě na politickou afinitu či nepotismus, Bílý dům je přinejmenším od roku 2001 v permanentním válečném stavu -- a nyní vojensky operuje v 70 procentech všech států planety, ačkoliv jde ve značné míře o válečné operace "nízké intenzity".

Představme si, že by dejme tomu Čína uskutečňovala obdobné válečnické harašení v Evropě nebo na území samotných USA, třebaže také "tajně". To je nemyslitelné už proto, že Washington se vměšuje do čínských záležitostí v blízkém zahraničí této země, zejména v oblasti Jihočínského moře.

Obamovi se oproti jeho předchůdci pod skrytým dozorem CIA též podařilo provést šestinásobný počet útoků na dálku řízených bezpilotních letounů, při nichž bylo od Obamova nastěhování do Bílého domu před pěti lety (zatím) usmrceno více než 2400 Pákistánců, Jemenců a Somálců. Nicméně Bushe ml. je zapotřebí vyplísnit za to, že při každém jednotlivém náletu v průměru zemřelo 8 lidí, zatímco při každém jednotlivém náletu, který autorizoval prezident Obama, přišlo o život "pouze" 6 osob. Je ale velmi pravděpodobné, že mezi drony usmrcenými hantýrkou Pentagonu "militanty" či "kombatanty" se nacházeli třeba naprosto nevinní pastevci a zemědělci s motykou nebo jiným nářadím, které potřebují k obživě svých rodin. Noam Chomsky označil Obamovu válku bezpilotních letadel za "zdaleka největší teroristickou kampaň ve světě" a též je toto tažení podle jeho slov "kampaní, jež terorismus generuje".

Nebezpečí v podobě bumerangového efektu

Ale vraťme se k jádru věci; tedy k poznatkům Nicka Turse. Jak už bylo uvedeno, Obamova "tajná válka" zůstala dlouhou dobu před zraky veřejnosti a sdělovacích prostředků skryta, nebyla a není podrobena nezávislému dohledu, a to se může šeredně vymstít v podobě nevídaného "bumerang efektu", jenž by mohl mít jednoznačně katastrofální následky -- podobně jako teroristické útoky z 11. září, ba ještě mnohem horší.

Při těchto rozsáhlých útocích a raziích samozřejmě dochází k porušování suverenity daných zemí. Na podzim minulého roku vtrhla elitní americká komanda do Libye a Somálska, aby v prvním případě unesla osobu "podezřelou z terorismu" a v druhém případě usmrtila nejméně jednoho "militanta"; samozřejmě, že dochází i ke ztrátám na životech. Invaze týmu Navy SEALs na jaře 2011 do Pákistánu mající za cíl "neutralizovat" Usámu bin Ládina, během níž byl podezřelý společně s několika civilisty usmrcen, mohla skončit naprosto katastrofálně. Členové týmu Navy SEALs měli rozkaz se bránit, kdyby je napadla pákistánská armáda, a ta měla stejné rozkazy. Investigativní historik a novinář Gareth Porter, který se specializuje na národní bezpečnostní politiku USA, vycházeje z oficiálních statistik, jež zveřejnilo velitelství US-NATO, poukazuje na skutečnost, že v Afghánistánu za 10 měsíců v letech 2010 až 2011 bylo během nočních razií americkými speciálními jednotkami zavražděno více než 1500 civilistů.

V rámci globálního tažení proti (většinou) teroristické chiméře v režii Washingtonu, musíme také podotknout na mezinárodní skandál s uniklými odposlechy Národní bezpečnostní agentury (NSA), jež by mohly zahanbit i nechvalně proslulou východoněmeckou tajnou službu Stasi. Na základě poznatků elitního žurnalisty Glenna Greenwalda, do jehož rukou svěřil kandidát na Nobelovu cenu za mír Edward Snowden tyto citlivé informace, může NSA "doslova sledovat každý náš úder do klávesnice". Možná to zní paradoxně, ale globální odposlechové programy dosáhly skutečně špičkové úrovně a velikosti právě během pěti let Obamova prezidenství, byť nevyrostly na zelené louce. Také nevídaný útok Obamovy vlády proti whistleblowerům a "rostoucí obavy o svobodu tisku ve Spojených státech a po celém světě", jak se nechal slyšet Glenn Greenwald a jeho kolegové, nelze opomíjet a vyloučit jej z válečnického apetytu stávajícího nájemníka v Bílém domě. Tato slova je nutno brát vážně, už jen kvůli osudům politických vězňů Obamovy éry, o kterých skoro nikdo nemluví a za jejichž práva je nezbytné bojovat.

0
Vytisknout
13550

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2014