Romové: V Evropě nežádoucí

7. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Politici německé velké koalice konzervativců a sociálních demokratů jsou ve sporu kvůli imigrantům z Rumunska a Bulharska, protože migrační omezení v EU k 1. lednu padla. Koaliční smlouva tvrdí, že "pobídky k migraci do systémů sociálního blahobytu by měly být zredukovány". Elmar Brok z kancléřčiny CDU, předseda výboru EP pro zahraniční věci, požaduje, aby přistěhovalcům, kteří přicházejí pobírat sociální dávky, byly odebírány otisky prstů.

Mnoho emigrantů z obou zmíněných zemí má dobré vzdělání, ale mezi přistěhovalci jsou také chudí a neškolení lidé, kteří mají v Německu malou šanci najít práci. V mnoha případech jde o Romy.

Desetitisíce jich utekly před bídou a diskriminací v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, České republice, Maďarsku i jinde. Avšak ve Francii, Itálii a Německu končí v táborech, nebo žijí v improvizovaných podmínkách. Někteří se uchylují ke kriminalitě. I na Západě většina z nich zůstává velmi chudá a diskriminovaná.

V Evropě žije nějakých 10-12 milionů Romů - více než Rakušanů. Žijí zde již tisíc let a byli ostrakizováni, persekvováni a utlačováni jako "cikáni" po celá staletí. Nacisté jich statisíce zavraždili. Romové jsou největší evropskou menšinou - a zůstávají nežádoucím národem Evropy.

Takřka sedmdesát let po skončení nacistické éry kancléřka Merkelová v roce 2012 odhalila památník Romům a Sintům zavražděným během holocaustu. Avšak debata vedená nyní sesterskou stranou, bavorskou CSU, ohledně přistěhovalců z Bulharska a Rumunska, ukazuje, že staré předsudky v Evropě přetrvávají. Romové s tmavou kůží zpívají a kradou, neobouvají své děti a oblibují život ve špíně - to je jejich tradice, tvrdí předsudky.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12727

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2014