Čínský ledoborec na záchranné misi neuspěl:

Sněžný drak uvízl v ledu

30. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

74 pasažérů uvězněných na ruské lodi Akademik Šokalskij v Antarktidě si na záchranu ještě počká. Čínský ledoborec Süe Lung (Sněžný drak), který měl posádku zachránit, sám uvízl v dvoumetrové vrstvě ledu a sněhové vánici relativně nedaleko a nedokázal se přiblížit, načež se musel vrátit. Špatné počasí může překazit další pokus o záchranu během pondělí.

Poslední nadějí je tak australský ledoborec Aurora Australis (Jižní polární záře) čekající na okraji nahromaděného ledu. Poslední zprávy hovoří o viditelnosti 200 m, což neumožňuje odhadnout, zda se ledoborci podaří prorazit led před ním. Čínský ledoborec disponuje vrtulníkem, který by za dobrého počasí mohl pomoci s evakuací ruské posádky.

Na cestě byl také francouzský ledoborec, který podobně jako čínský dokáže prorazit led do tloušťky pouze jednoho metru. Australské úřady jej odvolaly, protože bylo jasné, že by se nedostal dál, než čínská loď. Australský ledoborec prolomí kru o tloušťce 1,35 m. Některé zprávy ovšem tvrdí, že led kolem ruské lodi má nejméně dvoumetrovou tloušťku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7783

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2013