Syrské uprchlíky ve stanech zasáhla sněhová bouře

13. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Statisíce syrských uprchlíků čelí sněhovým bouřím, mrazivému větru a mrznoucímu dešti během jedné z nejhorších zim na Blízkém východě za několik dekád. Nevládní organizace poskytující pomoc varují, že zejména rodiny bydlící ve stanech čekají extrémní obtíže.

OSN oznámila, že je situací uprchlíků v Libanonu a dalších zemích sousedících se Sýrií extrémně znepokojena. Agentury poskytující pomoc se snaží distribuovat teplé přikrývky, ohřívače, oblečení a tepelnou izolaci, avšak kvůli extrémnímu počasí čelí v některých oblastech logistickým problémům.

Bouře Alexa přinesla sníh, ostrý déšť a ledový vítr. Zvlášť těžce je zasaženo libanonské údolí Bikáa. Místy má napadnout na místní poměry nezvyklých 10 cm sněhu. Podle humanitární organizace Oxfam asi dvě třetiny z milionu syrských uprchlíků v Libanonu se usadily právě v údolí Bikáa.

Mnozí uprchlíci žijí v neoficiálních táborech s provizorními přístřešky. Libanonská vláda odmítla zřídit uprchlické tábory z obavy, že se stanou stálým domovem pro Syřany, kteří uprchli před občanskou válkou.

Teploty tento týden spadly i v Jordánsku a Turecku. Mnozí uprchlíci mají jen letní šaty, ve kterých utekli ze Sýrie, a spí pod tenkými přikrývkami na zmrzlé půdě.

Zima na Blízkém východě teprve začíná...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8805

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013