Kongres jedná o škrtech v programu potravinových poukázek

31. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Více než 47 milionů Američanů, kteří jsou příjemci potravinových poukázek, od zítřka začne pociťovat důsledky rozpočtových omezení. A Kongres právě zahajuje jednání o dalších škrtech v tomto sociálním programu.

Počínaje listopadem se v programu přestávají promítat dočasné výhody plynoucí z fiskálního stimulu z roku 2009. Podle údajů ministerstva zemědělství to pro čtyřčlennou rodinu znamená o 36 dolarů měsíčně méně.

Dávky, jejichž příjemci je každý sedmý Američan, jsou vypláceny na základě několika faktorů, včetně ceny potravin, inflace a příjmu. Fiskální stimulus vyvolal navýšení prostředků na tento program a zhoršení ekonomické situace způsobilo, že mnoho lidí poprvé požádalo o zařazení do něj. Od roku 2008 se rozsah programu více jak zdvojnásobil a nyní náklady činí téměř 80 miliard dolarů ročně. Proto se stal terčem Republikánské strany usilující o rozpočtové škrty.

Jednání o zemědělském zákoně, který zahrnuje zmíněný program, začala ve středu. Návrhy schválené oběma komorami Kongresu snižují výdaje na potravinové poukázky ještě nad rámec toho, co se projeví automaticky od zítřka. Komory se nicméně liší v rozsahu navrhovaných škrtů.

Zákon předložený Sněmovnou reprezentantů, kterou kontrolují republikáni, počítá s ročními škrty ve výši 4 miliard, omezuje počet osob s nárokem na dávku a zvyšuje nároky ohledně odpracovaných let. Pokud by byl schválen, napřesrok by ztratilo nárok na podporu až 3,8 milionu osob. Senátní návrh proti tomu obsahuje škrty pouze desetinové.

Charitativní organizace oznámily, že nedokážou kompenzovat navrhované škrty v programu potravinových poukázek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7443

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2013