Schopní a tažní na příkladu Nagyová a Poul

3. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že vysoké platy pro lidi, kteří dělají něco velmi důležitého pro fungování státu a veřejný zájem by měly být samozřejmostí, zejména proto, že kvalita jejich práce je v zájmu všech a že to za to stojí. Nicméně mělo by být zcela zřejmé, za co ty peníze jdou, na čem tak důležitém a jak kvalitně ti lidé pracují.

Pravicová vláda, která se označovala za vládu rozpočtové odpovědnosti a která kladla důraz na to, že schopní a tažní mají být odměněni, protože oni táhnou celou společnost dopředu, by měla být příkladem takové logiky. Už od začátku tedy "něco nehrálo" na tom, když se expremiér Nečas zlobil na únik informací o platu paní Nagyové do médií a když kvůli tomu byla podána žaloba na pana Randáka. Reakcí mělo být hrdé zveřejnění údajů o práci paní Nagyové, na jejichž základě bychom všichni pochopili, že si svůj plat zaslouží. Nejde o to, že "dře jako kůň", jak svou milenku hájil expremiér, neboť "jako kůň" můžete dřít třeba i na tom, jak uplatit trio exposlanců. "Dřina" není mírou efektivity a už vůbec ne správnosti vašeho jednání. Nakonec se ostatně ukazuje, že kdyby paní Nagyová nedělala nic, tak by ušetřila naši vojenskou rozvědku obrovské potupy a uspořila peníze daňových poplatníků za vození smaženého sýru tam a sem, zřejmě by taky mnoho lidí neutrpělo trauma při setkání s arogantní carevnou. Člověk by řekl, že expremiér si měl pohlídat takové jednání své podřízené a spíše ji okamžitě vyhodit a nikoli ji zvyšovat plat, kdyby ovšem -- jak už jsem zmínil -- nebyla jeho milenkou.

Jak funguje Úřad vlády pod pravicovou vládou "rozpočtové zodpovědnosti", která nechce zvyšovat zdanění lidí s vysokými příjmy, protože ti jsou přece ti schopní a táhnou tuhle zemi dál, je naprosto zřejmé z informací, které cituje Jan Čulík. Formální nadřízený Nagyové, šéf Úřadu vlády Poul, se ji neodvážil kritizovat, protože měl hypotéku na nový dům. Poul byl za svou schopnost a tah, tedy vlastně spíš schopnost tažnosti ("tažnost" je mechanická vlastnost materiálu, zjišťovaná zkouškou tahem), také královsky odměněn. Jinými slovy řečeno: drž hubu a krok k šlendriánu, prováděnému za veřejné peníze, a my ti za to pořádně z veřejných peněz zaplatíme a ještě tě prohlásíme za schopného a tažného, abys nemusel tohle všechno spolufinancovat ze svých daní. Česká pravice v kostce.

0
Vytisknout
18803

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2013