Oliver Stone je vůči své vlasti shovívavý

15. 7. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Americký režisér Oliver Stone poskytl rozhovor slovenskému deníku SME. Po smršti prostoduchých komentářů z per českých novinářů na Stoneovu adresu působí práce jejich slovenských kolegů celkem svěže. Není tudíž divu, že se české tiskoviny zrovna nepředháněly, aby získaly exkluzivní interview od této světoznámé osobnosti. Řada novinářů by jistě opět neunesla tíhu odlišného pohledu na svět, což je po čtyčiadvaceti letech existence svobodného českého tisku opravdová ostuda.

Z rozhovoru vyjímám:

"George Bush Gorbačovovi sľúbil, že NATO sa nebude rozširovať. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa mohla skončiť studená vojna, ale Clinton aj Bush mladší pokračovali v Reaganovej politike zastrašovania. Európa ich v tom nasledovala, veľmi ma sklamala. A teraz je NATO aj tu v Česku, aj na Slovensku. Nemôžem tomu uveriť. Stali ste sa ovcami, stali ste sa všetci Američanmi. Počul som názor, že s Američanmi je lepšie ako s komunistami. Ale to naozaj nie je iná cesta?"

Jakmile od nějaké známé osobnosti neslyšíme to, co chceme slyšet; tedy chválu na Václava Havla, na benigní roli Spojených států ve světě, odsudek oficiálních nepřátel (Kuba, Bělorusko, Írán...) atd., řada lidí začne, kdo ví proč, vidět rudě.

Nesouhlasím ovšem s tímto Stoneovým tvrzením:

"Veci sa začali meniť už koncom druhej svetovej vojny, keď Spojené štáty zhodili bombu na Hirošimu a Nagasaki. Veľa ľudí s tým vtedy nesúhlasilo, ale potom si osvojili názor, že to bolo nevyhnutné. Že japonskí generáli by sa nikdy nevzdali a nás by to stálo veľa životov. Je to výmysel, zakladajúci mýtus amerického impéria. V skutočnosti sa Spojené štáty chceli predviesť pred Sovietskym zväzom. Dovtedy to bola nevinná krajina, od druhej svetovej vojny ju prepadol strach z komunistov a nastúpila paranoja, strach o vlastnú bezpečnosť."

Těžko vnímat zemi, která vznikla na milionech zničených domorodých životů, jako "nevinnou". Spojené státy provedly řadu invazí a intervencí na svém "zadním dvorku" v Latinské Americe, z nichž jen invaze na Haiti zničila parlamentní systém, de facto nastolila otroctví, vytvořila výhodné klima pro americké korporace a připravila o život až 15 000 Haiťanů.

Americký vpád na Filipíny v roce 1899 a děsivá válka proti tamním povstalcům trvala do roku 1902. Americké vojsko provádělo taktiku "spálené země", při níž byly srovnány se zemí celé vesnice, povstalci a civilisté byli mučeni a internováni v koncentračních táborech, kde existovaly nelidské podmínky. Válka, již otevřeně kritizoval Mark Twain, připravila o život statisíce lidí.

Neexistuje proto důvod, aby čeští a slovenští novináři označovali názory Olivera Stonea za antiamerické, či jej dokonce pokládali za komunistu, když má zjevně benevolentní a nekritický pohled na dějiny své vlasti před rokem 1945.

0
Vytisknout
9938

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2013