Klamavá reklama o důchodovém pojištění ve veřejnoprávních médiích

14. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání

Rozhodl jsem se Vám napsat po zhlédnutí reklamního spotu k důchodové reformě, který podle článku v IHned od pondělí běží v televizi, píše Radek Žlebčík.

Nejen že nám tento půlminutový spot během této doby stihl dvakrát sdělit nepravdu, ale ještě navíc jsou tyto nepravdy placeny z peněz daňových poplatníků, tedy těch, na které je reklama zacílena.

nepravda č. 1: "Odkládejte si stranou třeba 500 korun na důchodové spoření..."

Odkládat si 500 Kč není ve 2. pilíři možné, protože člověk si jednoduše nemůže vybrat, kolik odkládat, jedinou možností jsou 2 procenta hrubé mzdy. Něco takového je možné pouze v 3. pilíři, ten existuje ovšem již mnoho let a zajisté se jej reklama netýká.

nepravda č. 2: " ... a stát vám k tomu každý měsíc přidá 750."

Stát žádné peníze nepřidá, zmiňovaný bonus zaplatí účastník druhého pilíře ze svých peněz tím, že si bude platit miň do průběžného pilíře, a proto mu také bude vypočten menší důchod.

Reklama vyvolává mylný dojem, že se jedná o něco podobného jako je státní příspěvek v případě populárního penzijního připojištění nebo stavebního spoření, což samozřejmě není pravda.

Jak jsem se již zmínil, dle mého názoru není správné, aby v normálně fungujícím tržním prostředí byla vysílána klamavá reklama, tím spíše když je placená z peněz daňových poplatníků.

Může to poškodit jako konkurenci, tak zákazníka samotného.

0
Vytisknout
9657

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2013