Kdo je zodpovědný za amnestii? Předseda vlády

7. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Kdo je tedy zodpovědný za amnestii? Ministr Blažek se tím už odmítá zabývat. Novinář Komárek tvrdí, že je to jasné, že to je prezident republiky. Pavel Hasenkopf právě pověsil na Facebook znění Ústavy:

"Článek 63

(1) Prezident republiky dále

...

j) nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo,

k) má právo udělovat amnestii.

...

(3) Rozhodnutí prezidenta republiky vydané podle odstavce 1 a 2 vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády.

(4) Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda."

Podle Ústavy je zodpovědná vláda. Premiér Nečas podepsal a my nevíme, kdy a za jakých okolností, nevíme, proč s textem amnestie a svým rozhodnutím neseznámil vládu nebo aspoň představitele dalších koaličních stran. Tak to vypadá jako spiklenecká akce Nečas-Klaus, při níž asistoval stážista na ministerstvu vnitra a zároveň starý kamarád ministra vnitra Koudelka, který byl dříve pravou rukou nejvyšší státní zástupkyně Vesecké, známé z čunkiády. Nemyslím, že by na abolici měli zájem Hájek nebo Jakl nebo nějaká jiná soukromá osoba, spíše se zdá, že jde o zájem stranický, kvůli kterému se vyplatilo udělat něco tak zrůdného s tím, že poskvrna zůstane na bizarním a končícím Klausově okolí. A abolice skutečně vypadá jako akce jedné politické strany: bývalý předseda ODS Klaus, předseda ODS Nečas a starý kamarád místopředsedy ODS Koudelka, který pro něj pracoval jako stážista na ministerstvu spravedlnosti.

Blažek: Končím s mediálním seriálem o amnestii ZDE

0
Vytisknout
10091

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2013