Daňové úniky a "Vítězný únor"

25. 2. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Rozsáhlý černý trh s alkoholem, který vedl k metanolové aféře (umírání lidí), není zdaleka jediný systém daňových úniků v našem státě, kde tzv. "vláda rozpočtové odpovědnosti" místo řádného vybírání daní a ochrany obyvatel před mafiemi zločinců záplatuje díry z rozpočtu škrtáním a zvyšováním DPH včetně základních potravin a léků. Šéf českého zastoupení firmy Shell tvrdí, že také černých trh s pohonnými hmotami dorůstá v Česku neúnosných rozměrů:

"Říkejme tomu spíš šedý trh. Ten existuje všude. Odhaduje se, že tvoří v zahraničí tak do pěti procent celkové spotřeby. V našem případě se jedná podle střízlivého odhadu ministerstva o 15 procent a my si myslíme, že je to ještě víc. To už překračuje jakoukoliv únosnou míru."

První, kdo by měl mít zájem o nápravu, je naše vláda. Jednak kvůli dodržování zákonnosti, jednak kvůli řádnému vybírání daní a plnění státního rozpočtu jinak než škrtáním a braním poctivým lidem z kapes. Nicméně v ČR existuje již od počátku její existence tradice obludného podvádění na daních, nejvýznamněji spojená s případem tzv. "lehkých topných olejů". Shrnuji tento případ podle Wikipedie:

"Kauza Lehké topné oleje (LTO) se odehrávala v Československu a České republice mezi lety 1990-1996. Podstatou aféry byl průběh obchodů s různým zdaněním. Byly přijaty zákony, podle kterých se komodita zdaňovala podle toho, jak byla nazvaná. Stejné médium se danilo různě - jako lehký topný olej nebo jako motorová nafta. Rozdíl ve zdanění byl zhruba 12 korun/litr. Při pátrání byla zjištěna provázanost firem obchodujících s LTO s tehdejšími politiky, jejich manželkami a nejbližšími spolupracovníky. Špičky resortu ministerstva vnitra, financí a průmyslu a obchodu neprojevily dostatek zájmu o důsledné vyšetření těchto podvodů."

Podle jednoho zdroje (uvedený níže) došlo v této souvislosti asi k 20 vraždám a státu uniklo na daních kolem 100 miliard korun a dodnes se nic pořádně nevyšetřilo. Bude-li se tedy v příštích dnech připomínat 65. výročí komunistického puče, kdysi nazývaného "Vítězný Únor", měla by padnout otázka, nakolik to až dosud naši "demokraté" mysleli a myslí s demokracií vážně, když ji nechají rozežírat rakovinou zločinu. Zda tito "demokraté" nejsou jenom pokračováním normalizačních zlodějů a rozkrádačů. Jsou-li "demokratům" milejší zločinci, kteří jsou chráněni, zatímco lid je ždímán, nejde jim přece vůbec o demokracii, ale podle principu "po nás potopa" chystají kvůli své pohodlnosti a svým korytům půdu pro příští totalitní puč.

0
Vytisknout
13185

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2013