Zlepšujme českou Wikipedii!

2. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

po přečtení Vašeho článku "Česká Wikipedie není důvěryhodný zdroj" mi to nedá, abych se neozval. Vaše "vysvětlení" úvodní věty napovídá o tom, že máte jen hrubé ponětí o fungování Wikipedie, píše Martin Krč.

Úvodní věta z článku Britské listy byla zjevným vandalismem anonymního přispěvatele, který již byl, jak vidím, někým revertován. Souhlasím, že Wikipedii (a zvláště tu českou) je třeba brát se značnou rezervou, ale nelíbí se mi Vaše urážlivé komentáře na adresu Wikipedistů. Českou Wikipedii editují nebo někdy editovaly tisíce lidí a mezi nimi jsou samozřejmě různá individua. Pokud však mohu soudit ze své krátké zkušenosti, kdy jsem se sám trochu aktivněji v minulosti do Wikipedie zapojoval, jádro této komunity tvoří nadšenci, kteří velmi dobře chápou a respektují pravidla i "ducha" této encyklopedie. Vězte, že principy jako neutralita, encyklopedičnost či zdrojování článků jsou samozřejmostí, dobře zakotvenou v těchto pravidlech i v interních kritériích pro hodnocení článků.

Pravidelní Wikipedisté jsou z mého pohledu milovníky různých disciplín, kteří se ve svém volném čase snaží o rozvoj veřejné pokladnice shrnující vědění naší civilizace. Pokladnice, z níž budeme čerpat hlavně v budoucnu, ale těžíme z ní do značné míry dokonce už dnes. Pokud někdy Wikipedisté (ti skuteční, pravidelní) píší "zaujatě", jak tvrdíte, nevěřím, že se tak děje vědomě. Narazíte-li na takový případ, neváhejte prosím článek sám opravit, případně na problém upozornit v diskuzní sekci článku, nebo kontaktováním nejčastějších editorů daného článku. Wikipedie je nás všech, zlepšujme ji!

0
Vytisknout
8346

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013