Pro někoho rovné, pro jiného rovnější

28. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

80 tisíc pracujících důchodců si vzala současná vláda na mušku a poslala jim pozdrav do nového roku, píše Marta Mašková.

Přestože ústava zaručuje všem stejná práva a vylučuje diskruminaci podle pohlaví, věku atd. ústavní soud mlčí a ombudsman se nedívá. (Ve vánoční době si opatření dotčené osoby nestačily všimnout, aby se věnovali písemným stížnostem.)

Důchodci si slevu na dani, pokud pracovali, mohli odečítat od r. 2008. Zdanění hrubé mzdy činilo doposud u této pracující skupiny 11%, po r. 2012 to bude 31,1%, tj. důchodce odvede na dani z příjmu více než občané s nadstandardními výplatami. Z hrubé mzdy 8 000,- je náhle 5 500,-, a z deseti tisíc 6 890,-, když se jedná většinou jen o částečné úvazky.

Český důchodce musí pracovat, protože jeho příjem je často menší než tzv. průměrný dvanáctitisícový důchod za celoživotní aktivitu. Vláda mu k tomu poslala omezení valorizace důchodů, (současně pro všechny vyšší DPH) a důchodce rodič má většinou na krku ještě splácení příbuzenských nezaviněných dluhů, jinak přijde o střechu nad hlavou.

Toto vládní opatření neodradí významný počet seniorů od aktivity, konstatuje příslušné ministerstvo, a cca o další dva tisíce méně přece našeho důchodce nezabije - to je částka, o kterou se pracujícím důchodcům pomenší od roku 2013 výdělek. Podrží je ovšem nezdanění životního minima - vyplácení důchodu, který do výše 24 tisíc korun měsíčně nepodléhá dani z příjmu fyzických osob... říká ministerstvo v důvodové zprávě pro toto opatření.

Pro někoho bolestné, pro jiného bolestnější.

0
Vytisknout
10879

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2012