Svátky nesvátky,

24. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 6 minut

Důvody pro udržení se u koryt a korýtek jsou nám, veřejnosti, předkládány v nadmíru pestrém provedení. Podle toho, jaký typ lidského charakteru hodlá ten či onen poslanec, ta či ona poslankyně, předstírat. Jejich společnou, univerzální mantrou je nadmíru osvědčený blábol: "musíme zabránit návratu komunistů k moci za každou cenu". Ať děláme cokoli, ať se děje co se děje, ať to smrdí, jak to smrdí.

Dovoluji si dodat za všechny ty poslankyně a poslance vyjadřující důvěru paskvilu, kterým je naše současná vláda: " A proto, pro hrozbu z komunistů nesmíme naše koryta a korýtka opustit za žádnou cenu, ať už si to přeje naprostá většina občanů, protože ti jsou dle našeho mínění blbí, blbí a ještě jednou blbí. A nechápou, že na našem místě by museli jednat stejně zvráceně jako my."

A tak, na základě nově vzniklé situace, vězeňský psycholog narýsuje dohodu zhruba devíti, možná více poslanců napříč politickým spektrem. Vedle morálních vzorů z někdejší rodné strany VV, Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a Milana Šťovíčka, stojí někdejší členové ODS. Radim Fiala, Michal Doktor a proslulý Pavel Bém. Podporu přislíbili i Radim Vysloužil a Martin Vacek, kteří sice již nejsou členy VV, ale nerozšířili ani řady LIDEM.

Všechno zdá se být v lajně. Nicméně na pořad se dostává divadlo. Předstírání charakteru. A sice za tou či onou snůškou zdánlivě dovedně vyřčených slov. Za těmi či oněmi po různu vyvrhnutými argumenty.

Vysoce charakterní Vacek upřesňuje, že bude podporovat kabinet, dokud tento bude naplňovat programové prohlášení. No to je mi ale výrok při porovnání programového prohlášení s danou skutečností. Považuje nás snad pan Vacek za úplné idioty? Asi ano.

Martin Doktor zase pro ČT v sobotu popírá, že by s Dobešem o podpoře vlády vůbec kdy jednal. Dlužno dodat, že podporu vlády nevylučuje a lze oprávněně předpokládat, že v zájmu nejvyšším, tedy v zájmu udržení se u korýtka, jak jinak než pro odvrácení hrozby návratu komunistů, podporu vládě dát musí.

Všeobecně proslulý, nikoli pouze jako horolezec, pan Bém, se podivuje zcela logicky. S panem Dobešem? A proč? Proč ne s panem Doktorem anebo s panem Nečasem? Dodejme, proč ne s panem Bémem? V dané  souvislosti se tato otázka takřka vnucuje.

Nicméně podle informací deníku Právo, se Dobešovi, Pavel Bém s Michalem Doktorem, oba bývalí členi ODS, upsali. To jsou nám ale věci.

Borec Škárka, jehož samotná vizáž vypovídá víc než tuší a než by sám chtěl, hovoří: "Sám za sebe budu podporovat vládu, protože nechci předčasné volby." No zajisté. O tom nikdo nepochybujeme, že nechce předčasné volby. Stejně jako ostatní poslanci koalice. Stejně jako nezávislí odpadlíci a odpadlíci VV z LIDEM. Držet se budou zuby nehty poslaneckých židlí, děj se cokoli.

Pochybovat o slovech podvraťálka Škárky, lze s naprostou jistotou. Zejména o tvrzení, že jeho podpora vlády by byla vyloučená, pokud ji budou podporovat zločinci a vyděrači ze sekty Bárta, Babák a ostatní. Přesvědčení, že konkrétně Škárka, by za setrvání u  korýtka, dal kdykoli hlas čemukoli a s kýmkoli, lze považovat za naprostou jistotu.

Karolína Peake se zlobí, že se rodí nesourodá skupina pod vedením všehoschopného tvora Dobeše a poslanců typu Kočí, Škárka, která by mohla podpořit vládu. Ano, má pravdu. Mimo to, ať je to jak je, významnou měrou začíná být zmenšován její vyjednávací prostor.

Karolína Peake jde až k hranicím vlastních fantasmagorických přání, když v chorobném poblouznění naprosto odtrženém od reality povídá: "nepovažuji za možné a pro občany přijatelné, aby se vláda do konce svého funkčního období opírala o nejistou většinu, která bude výsledkem pokoutních dohod. Věřím, že ani ODS a TOP 09 by nebyly ochotné do takového projektu vstoupit."

O jaké víře, o jakém projektu je tohle blouznění? Občané již, dle chtěného a nereálného vidění poslanecké sněmovny, zdánlivě přijali nelegitimní projekt koalice s LIDEM. V reálu ani náhodou. To jen sněmovna chatrnou většinou odhlasovává věci proti vůli jednoznačné většiny občanů. A ohání se onou vlastní, chatrnou a v dohlednu nejspíš i po právní stránce zločinnou většinou.

Pro občany je zcela nepřijatelná současná vládní žumpa, ať již s nezvolenou Karolínou Peake a její nepřijatelnou LIDEM, nebo bez ní. Nejistá většina a pokoutní dohody jsou běžnou součástí nynější vlády po celou dobu jejího trvání. Tak o čem to vůbec Karolína mele? Její odhodlané odhodlání hovořit s vedením strany LIDEM, ale také s představiteli ODS a TOP 09," je v daných souvislostech totálně mimo mísu.

Naprostá většina občanů si přeje ukončení smrtelných křečí této vládní svoloče a její půtky přijímá pouze s nadějí, že vyústí v předčasné volby. V poklidu, bez chaosu, bez devastování majetků, bez pogromů, bez násilí. Je to tak těžké pochopit?

Opravdu to chorobné lpění na poslaneckých židlích stojí za rizika vypuknutí nepokojů, chaosu, ničení majetků a násilných pogromů? Nebo je nezměrná chtivost poslaneckých seslí svázána hloupostí a tupostí našich zastupitelů ve sněmovně? A to tak, že brání jakýmkoli reálným představám možných věcí příštích?

A pozor! Ta rizika se netýkají jenom nás, řadových občanů. Ta se týkají v první řadě a především nevážených poslanců, křečovitě se držících poslaneckých židlí.

A proto na ty naše poslance apelujme: "proberte se a vemte rozum a svědomí do hrsti! A když už ne to, tak alespoň pud sebezáchovy!"

0
Vytisknout
9825

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2012