Jak banky podvádějí

20. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Banky sloužily v kapitalismu především k tomu, že financovaly podnikatelské záměry, které mohly -- a nemusely -- přinést reálnou žádoucí změnu ve světě, a tím vydělat peníze. Šlo o financování obchodu, vývoje nových technologií, léků apod. Tím mohly zhodnotit peníze investorů, kteří vydělali své jmění na tom, že se ve světě stala reálná změna k lepšímu. To ale už zřejmě dávno neplatí.

Banky v poslední době spoléhaly na hypotéky a věčný růst cen nemovitostí, na schopnost obyčejných lidí splácet horentní dluhy desítky let bez ohledu na riziko cyklických krizí, nezaměstnanosti atd. Další oblíbený způsob investování se staly státní dluhopisy a půjčovalo se tak bez zábran, jako by státy nemohly nesplácet a dostat se do vážných ekonomických potíží.

Ale když banky díky svým nerozumným "investicím" přijdou o peníze, přijdou o své úspory i lidé, kteří je mají v bankách uloženy, ekonomika přestane fungovat a zhroutí se. Proto se do bank tak či onak pumpují veřejné peníze (třeba přes půjčky Řecku, které je splácí zpět svým věřitelů, tedy západoevropským bankám).

Ještě za prezidenta Bushe ml. tak v USA mělo být v rámci Troubled Asset Relief Program napumpováno především do bank 700 miliard dolarů z peněz daňových poplatníků (postupně se tyto náklady snížily asi na 400 miliard dolarů). Banky by se měly vykoupit zpět a celkové náklady z peněz daňových poplatníků, které se nevrátí, jsou letos odhadovány na 32 miliard dolarů.

Objevují se ovšem i informace, že banky zacházejí s půjčenými veřejnými penězi podvodně (viz níže heslo v anglické Wikipedii). S tím naprosto souzní čerstvá zpráva o tom, že dnešní kapitalismus skrývá i takové manévry bank, jako je okradení města Milána pomocí podvodného prodeje finančních derivátů. Takto rozhodl, podle agentury Bloomberg, v případě velkých prestižních bank (Deutsche Bank, švýcarská UBS) milánský soudce Oscar Magi.

Podle Bloombergu neprůhledné obchody s finančními deriváty stojí italské daňové poplatníky, na základě červnových dat italské centrální banky, přes jednu miliardu eur.

A problém je globální. UBS je za podvody trestána regulátory už i v Británii, USA a Švýcarsku. Ale to ještě není všechno. Největší evropská bankovní skupina HSBC se přiznala, že dokonce prala špinavé peníze (tedy peníze vzešlé ze zločinu... zdá se například, že se přes HSBC legalizovaly, tedy "praly", peníze mexických drogových kartelů) a na základě dohody s vládou USA zaplatí rekordní pokutu skoro 40 miliard korun.

V jakém kapitalismu to vlastně žijeme? To už není kapitalismus postavený na invenci a soutěži, nýbrž na masivním rozkrádání veřejných peněz a servisu zločineckým organizacím, které vydělávají peníze např. na obchodu s drogami. Je téměř jisté, že se budeme o této pravé skutečnosti, skryté za fungováním dnešního kapitalismu, dozvídat stále častěji a ze všech koutů "demokratického" světa.

Troubled Asset Relief Program ZDE

Deutsche Bank, UBS Convicted by Milan Judge for Fraud Role ZDE

Finanční deriváty ZDE

Známé světové banky podvodem obraly Milán o 2,5 miliardy ZDE

HSBC: Prali jsme špinavé peníze a pokutu zaplatíme ZDE

0
Vytisknout
11659

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012