Pět nejvýznamnějších událostí roku 2012

18. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Všichni souhlasí, že ekonomická a politická moc se přesunuje směrem na východ, píše v deníku Financial Times Gideon Rachman. Přesto však je pozoruhodné, jak globální politice stále dominují Evropa a Blízký východ, Vyplývá to z toho, co komentátor považuje za pět nejdůležitějších událostí roku 2012.

Během roku 2012 se zdálo, že "stará Evropa" drží osud světové ekonomiky ve svých nepevných rukou. Trvalým tématem byla obava, že se z eurokrize stane katastrofa. V létě byli někteří vedoucí politikové a finančníci téměř ve stavu paniky. Muž, který krizi podstatnou mírou neutralizoval, je Mario Draghi, šéf Evropské ústřední banky. Pokud se eurokrize znovu rozběhne, Draghiho příslib, že udělá "všechno", aby zachránil euro, spolu s jeho pozdějším příslibem, že bude nakupovat "neomezenou měrou" obligace, se mohou ještě stále ukázat jako liché. Ale v dané chvíli je Draghiho intervence jednou z pěti nejdůležitějších událostí uplynulého roku.

Události dvě a tři - válka v Sýrii a vítězství Muslimského bratrstva v Egyptě - dokazují, proč Blízký východ nadále absorbuje čas, energii i úzkost světových politiků. Syrská občanská válka si vyžádala už asi 40 000 životů. Spojené státy se však nechtějí nechat zatáhnout do dalšího konfliktu v tomto regionu. Nikdo neví, co v Sýrii přijde po pádu Assadova režimu. Naproti tomu zvolení Mohameda Morsího za egyptského prezidenta, k čemuž došlo v červnu, je nejvýznamnější známkou o směřování v tomto regionu. Morsího vítězství a silná přítomnost ultrafundamentalistických salafistů v egyptském parlamentě je důkazem rostoucí moci politického islámu. Morsímu se právě podařilo nechat schválit kontroverzní novou ústavu, což je známkou, že egyptský a arabský liberalismus bude i v příštím roce na ústupu.

V roce 2012 došlo k změně vedení ve čtyřech z největších pěti ekonomik na světě. V USA a ve Francii se konaly prezidentské volby. V Japonsku se opět dostali k moci liberální demokraté. Čína jmenovala nového generálního tajemníka komunistické strany.

Jen jedny z voleb ve vedení států však komentátor považuje v této chvíli za natolik významné, že je zařazuje mezi pět nejdůležitějších událostí roku. Jsou to volby amerického prezidenta. Znovuzvolení Baracka Obamy podle něho představuje kontinuitu. Svět by vypadal opravdu jinak, kdybychom se připravovali na inauguraci Mitta Romneyho.

Na rozdíl od relativně stabilní interní čínské situace jsou velmi neuspořádané styky Číny s vnějším světem. Čína a Japonsko se svářejí o vlastnictví sporných ostrovů v Jihočínském moři. Je to dost děsivé, už proto, že Amerika dává najevo, že ostrovy jsou součástí americko-japonské smlouvy o bezpečnosti. Takže pátou a nejdůležitější události roku 2012 je spor mezi Čínou a Japonskem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10795

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012