Britský makléř uvězněn za ilegální obchodování na sedm let

21. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Kweku Adoboli, makléř z londýnské City, zaměstnanec švýcarské banky UBS, ji téměř zničil stále nebezpečnějšími, utajovanými burzovními transakcemi. V úterý byl v Londýně uvězněn na sedm let. Londýnská policie jeho činnost charakterizovala jako největší podvod v britské historii.

Adoboli, 32, celkem svému zaměstnavateli způsobil během tří let ztráty ve výši více než 1,5 miliardy liber. Realizoval tajně burzovní transakce, které skrýval před svými šéfy. V určitou dobu dosahovaly jeho ztráty až 7 miliard liber, což by bývalo podle prokurátorů stačilo aby banku zcela zlikvidoval.

Porota u londýnského soudu ho odsoudil k sedmi letům vězení za dva podvody. Naopak ho shledala nevinným ze čtyř obvinění falešného účetnictví. Makléř, absolvent soukromých škol, dostával v bance UBS plat ve výši 360 000 liber ročně.

Soudce však odmítl tvrzení prokuratury, že Adoboli prováděl neodpovědné transakce za účelem osobního obohacení, a proto byl zřejmě také shledán nevinným z obvinění, že vedl falešné účetnictví. Adoboliho tři spolupracovníci totiž přiznali, že o jeho tajném účtu věděli a že jeho dvěma nejbližším šéfům nevadilo, že Adoboli překračoval denní maximální limity transakcí. Všech pět osob už banku UBS opustilo, anebo byli propuštěni.

Adoboliho případ vedl k vážnému poškození pověsti banky UBS, protože z něho vyplynulo, že zřejmě podvody byly do určité míry součástí bankovní kultury. Generální ředitel banky odstoupil a banku vyšetřuje britská i švýcarská bankovní inspekce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6658

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2012