Vysoký činitel britské Konzervativní strany rezignoval po hádce s policií

20. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Andrew Mitchell, konzervativní tzv. "chief whip", tedy činitel Dolní sněmovny odpovědný za hlasovací disciplínu konzervativních poslanců, v pátek po měsíc trvající kontroverzi rezignoval na svou funkci. Je to rána pro premiéra Davida Camerona, který ho měsíc snažil hájit.

Mitchell měl ve zvyku jezdit do Downing Street na kole. Před vstupem do Downing Street jsou nyní železná vrata. Policisté, kteří tam hlídkují, Mitchellovi před měsícem odmítli dovolit vzít si do Downing Street své kolo. Došlo k potyčce, při níž Mitchell údajně nazval policisty "vy plebejci".

Mezitím vznikla další kontroverze, kdy konzervativní ministr financí George Osborne nastoupil ve čtvrtek ve vlaku v městě Wilslow v hrabstí Cheshire (jeho volební obvod) do Londýna do vagónu první třídy, ale měl pouze jízdenku pro třídu druhou. Když přišel průvodčí, vysvětloval mu, že jako ministr financí v žádném případě nemůže cestovat druhou třídou, ale odmítl doplatit rozdíl. Průvodčí to nepřijal, a upozornil Osborna, že bude muset za sebe a za asistentku cestující s ním doplatit 160 liber. Osborne to zpočátku podle svědectví reportérky komerční televize ITV nechtěl zaplatit, nakonec se poddal a asistentka to šla za něho uradit. ZDE ZDE

0
Vytisknout
5907

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2012