Hlasujme pro nějaké antiestablishmentové politické seskupení

6. 10. 2012

čas čtení 5 minut

Pane Wagnere,

mám plné pochopení pro důvody které Vás vedou k formulaci Vašeho názoru. Ovšem nesdílím přesvědčení, že nevolba něčím pohne. Tato "demokracie" je již příliš výstižnou a děsivou karikaturou té skutečné kterou jsme dosud nikdo nezažili...

V procesu více než 20 let dlouhém dbala na to, aby se z oBčanů stali oVčané. Jsem nejspíše doživotním aktivistou - tj. člověkem který se s marasmem kolem nikdy pasivně nesmiřoval. Leč uvažte prosím Vy a obdobně smýšlející: zbourá opravdu manifestace prostřednictvím přetržených lístků či neúčasti tento systém? Dokáže ho VYPNOUT?! Nikoliv, to víte jistě sám dost dobře. Tento systém takové "demokracie" byl lží od samého počátku. Nevolba či odevzdání roztrženého volebního lístku je také volba. Tento systém PRAKTICKOU, REÁLNĚ A OKAMŽITĚ VÝZNAMNOU NEVOLBU podle mého skromného názoru vylučuje. Zcela, píše Martin Míček.

Je třeba kromě chtěných důsledků nezapomínat také na ty "vedlejší, nechtěné" efekty. Jako biolog a praxí života ekolog to bytostně vnímám.

Nic jiného nežli současná kampaň za volbu-nevolbu nedokáže lépe stmelit - MOBLIZOVAT - voličský elektorát konkrétních stran. Nic jiného nedokáže tak posílit VÝZNAM KAŽDÉHO PLATNÉHO ODEVZDANÉHO hlasu.

Podporuji přímou (technicky řečeno polopřímou) demokracii jako jedinou té skutečné ideální demokracii nejvíce blízkou, podporuji potřebu referend, iniciativ a odvolatelnosti politiků, a ač neekonom moc dobře si uvědomuji potřebu realizace pilířů tzv. ekonomické demokracie. Myšlenky HzPD i pana M. Valacha jsou mi bytostně blízké. Ale nesouhlasím s volbou přetržením lístku. Tento "jakobytlak" budou rozkládačsko-rozkrádačské protispolečenské mafie nejspíše ignorovat stejně jako mnohé jiné. Je to jen ATRAPA TLAKU NA SKUTEČNOU ZMĚNU - PROTOŽE NEFUNKČNÍ.

A my všichni dnes opět žijeme v systému který je zločinný, nelidský a dosud se nám jej bohužel nepodařilo vypnout. Takže reálně funguje na základech které nám sice dávno ukradl překroutil a zneužil, ale funguje.

Navrhuji proto jiný postup: poskládat dohromady do funkčního celku šikovné návrhy a MANIFESTAČNĚ NA DEMONSTRACI PROJEVIT NESOUHLAS SE SOUČASNÝM OBLUDNÝM SYSTÉMEM, ŽÁDEJME po těch které budeme volit ZMĚNU VOLEBNÍHO SYSTÉMU A NOVOU, OBČANSKOU ÚSTAVU S PRVKY PŘÍMÉ DEMOKRACIE.

Pro voliče mám pak v aktuálních volbách jiný návrh: zvolme buď partaj která dosud nedostala šanci, nebo masově dosud vždy mimoparlamentní (Piráty - nebo "Koalici Protest" tvoří ji OBČANÉ.CZ, Strana práce, OBČANÉ 2011) - nejlépe obojí a aby se tak tato/tyto také dostala do Parlamentu.

Takto kombinované TŘI kroky a NAŠE VLASTNÍ TRVALOU OBČANSKOU AKTIVITU pokládám za smysluplnější. Na rozdíl od tlaku "nevoleb či přetržených lístků" (který budou ignorovat jako ve formálních strukturách a procesech neúčinný protože dosud mohou) tak vyvineme tlak který ÚPLNĚ IGNOROVAT NEMOHOU.

Pane Wagnere a ostatní nevoliči: nevolba je v současném systému vždy volbou, V TOMTO SMYSLU JE NÁŠ SOUČASNÝ SYSTÉM UZAVŘENÝM SYSTÉMEM. Své občanské spoluzodpovědnosti za stav společnosti se nelze vyhnout, zbavit pouhou jednorázovou manifestací názoru. My všichni jsme (různou měrou) spoluzodpovědni za stav naší země. Apeluji na oBčana aby byl - zvláště nyní - AKTIVNÍ, VOLIL A K VOLBÁM ŠEL! Třeba pro ty prosté lidi, kteří se už dalších voleb díky zdravotnímu stavu, věku dožít nemusí. Nemusíte čekat na budoucnost pomocí gesta - můžete se volbou a za předpokladu občanské aktivity tou budoucností sami stát.

Závěrem bych chtěl poděkovat panu Milanu Valachovi za to, že nám všem pomáhá "otevřít oči" pro potřebu přímé demokracie a zodpovědnosti politiků, a připomenout staré, věčně platné -a stamilióny let na planetě životem ověřené heslo: Co nemůžeš přímo zrušit/ zničit - ač je to žádoucí - to infiltruj. Takže změňme fakticky a funkčně systém s využitím jeho vlastních silných i slabých stránek. SPOLEČNĚ TO DOKÁŽEME. A NAUČÍ-LI NÁS TO JAKO POCTIVÉ, SPOLUPRACUJÍCÍ A SDÍLEJÍCÍ, SOLIDÁRNÍ LIDI KONAT, PAK NEMÁM OBAVU O BUDOUCNOST PLANETY A NAŠICH POTOMKŮ.

Martin Míček, expředseda občanského sdružení Přátelé Jeseníků -- SOJKA.

PS: Předchozí příspěvek jsem psal s plným vědomím že nyní nejde o volby parlamentní. I ty se totiž mohou konat i v nejbližší době - pokud si o to jako aktivní občané na náměstích a v ulicích řekneme. A cesta k skutečné demokracii lidu a pro lid, k lepšímu Parlamentu vede skrze naší aktivitu vědomou si důsledků v kterýchkoliv volbách - tedy i krajských. I Kraje mohou být prostředkem k žádoucí zákonodárné iniciativě...

0
Vytisknout
6616

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012