V amerických prezidentských volbách budou hrát výraznou roli důchodci

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Republikánský kandidát v amerických prezidentských volbách Mitt Romney překvapivě oznámil, že přebírá podstatné části Obamových reforem zdravotnictví do svého volebního programu. Z nejnovějších výzkumů veřejného mínění totiž vyplývá, že Republikáni nemají dostatečnou podporu v nerozhodných státech, v nichž se bude rozhodovat o výsledcích prezidentských voleb.

Oba prezidentští kandidáti nyní hovoří o zdravotní péči jako závažném tématu prezidentských voleb. Je to podle britského deníku Times potvrzením rostoucího významu starších voličů a penzistů v amerických volbách. Z víkendových předvolebních průzkumů vyplývá, že po nedávném sjezdu Demokratické strany podporuje Obamu o přibližně 4-5 procent voličů více než Romneyho.

V neděli oznámil Romney v televizi, že "V Obamově systému zdravotní reformy je celá řada věcí, které se mi líbí a které také zavedu. Jednou z nich je podmínka, aby lidé, kteří už jsou nemocní, měli právo na zdravotní pojištění." Dodal, že nahradí Obamovu reformu vlastním programem reformy zdravotní péče.

Tento Romneyho obrat o 180 stupňů podle deníku Times naznačuje, že se Romney nyní rozhodl oslovovat i voliče ze střední části politického spektra a nikoliv jen ultrakonzervativce.

Obama se silně uchází o voličské hlasy důchodců. Zaútočil na plány Republikánů zreformovat Medicare, vládní zdravotní systém pro lidi starší 65 let. Obama poukázal na novou studii, podle níž by po republikánských reformách zdravotnictví musel průměrný občan, kterému bude r. 2023 65 let, zaplatit během svého důchodu za zdravotní pojištění o 59 500 dolarů více než dosud.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
7108

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2012