Rusko v létě zvažovalo vyklizení základny v Tartúsu

5. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko letos v létě uvažovalo o evakuaci personálu z pronajaté syrské námořní základny v Tartúsu, ale rozhodlo se, že situace v zemi je natolik stabilní, že si takový krok nevyžaduje. Vyplývá to ze zprávy anonymního zdroje v generálním štábu, který cituje agentura Interfax.

Taková evakuace by signalizovala obavy Kremlu i stabilitu režimu Bašára al-Asada.

Zpráva indikuje, že Moskva nemá v plánu v blízké době opustit zásobovací a servisní základnu ve Středomoří - fakticky jedinou mimo území bývalého SSSR. (Srovnej neověřenou zprávu ZDE - pozn. KD.)

O evakuaci se uvažovalo v případě, že by se situace v zemi stala kritickou. Analytici generálního štábu však dospěli k závěru, že situace je dostatečně stabilní a základna není bezprostředně ohrožena.

Vyloďovací plavidla která zde kotvila v srpnu se zásobovala, ale nebrala na palubu "žádný personál ani vybavení".

Základna sestává ze dvou plovoucích doků, dvou skladů, kasáren několika dalších budov na pobřeží, ale také z opravárenské lodě, která je střídána každého půl roku, a asi padesátky námořníků.

Ze zprávy není jasné, zda plán evakuace zahrnoval také vojenské specialisty, kteří syrské vládě pomáhají v rámci dvoustranných smluv uzavřených před vypuknutím současného konfliktu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8758

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2012