Assange pochválil "odvážný" čin Ekvádoru

16. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V prohlášení vydaném na ekvádorském velvyslanectví v Londýně přivítal Julian Assange "odvážný čin" Ekvádoru a dal ho do protikladu s neochotou Británie a Austrálie mu pomoci:

"Jsem vděčný ekvádorskému lidu, prezidentu Rafaelu Correovi a jeho vládě. Nebyla to Británie ani má rodná země, Austrálie, které by vystoupily na mou obranu před pronásledováním, ale odvážný, nezávislý latinskoamerický národ.

Dnešek je historickým vítězstvím, avšak naše úsilí teprve začalo. Bezprecedentní americké vyšetřování zaměřené proti WikiLeaks musí být zastaveno.

I když bude většina pozornosti zaměřena na rozhodnutí ekvádorské vlády, je stejně důležité, abychom nezapomínali, že je Bradley Manning vězněn bez soudu už více než 800 dní.

Úkol ochraňovat WikiLeaks, zaměstnance serveru, jeho stoupence a jeho údajné zdroje pokračuje."

Claes Borgstrom, právník zastupující obě Švédky, které Assangeho žalují za "sexuální zneužití", se vyjádřil, že udělení azylu Assangemu je "absurdní":

Je to zneužití azylového práva, jehož účelem je chránit lidi před pronásledováním a mučení, pokud jsou deportováni do země původu. O tom to vůbec v tomto případě není. Neriskuje, že by byl vydán do USA k mučení či na popravu. Má být postaven před spravedlnost ve Švédsku. Tohle je naprosto absurdní."

Avšak švédská prokuratura nezahájila proti Assangemu žádné trestní stíhání. Ekvádorský ministr zahraničí dnes uvedl, že Švédsko odmítlo vyuloučit, že by Assange mohl být ze Švédska vydán do USA.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7944

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2012