Za komunismu a dnes...

14. 8. 2012 / Radek Vrajik

čas čtení 1 minuta

Píšete, že "režim, který existoval v ČR do roku 1989, byl zdegenerovaný, technologicky zaostalý a utlačitelský". Ano, je to tak, míní Radek Vrajik. Ale nebyl to útlak celoplošný, velmi rozsáhlé skupiny na režimu dokázaly profitovat. Například:

  • téměř všichni kvalifikovaní dělníci, kteří si parádně mohli přivydělat na fuškách. Dělník se skutečně mohl cítit jako pán, vydělával více než učitel, srovnatelně jako lékař, ovšem s dlouhodobou praxí.
  • asi od 70-tých let byli velmi dobře placeni i družstevníci, nehledě na naturální požitky
  • horník vydělával více než ředitel několikatisícové firmy
  • všichni nepříliš schopní nebo nepříliš pracovití měli jistotu práce a hodně se dalo okecat, vstoupit do strany ...

Je tedy pochopitelné, že je tu spousta lidí, kteří vzpomínají na "zlaté komunisty", protože si výrazně pohoršili. Naštěstí je většina z nich nevzdělaná a apolitická, jinak by komunisti vyhrávali každé volby, tolik lidí má materiální důvody je volit.

Kdo si polepšil? Inteligence, zejména právníci, lékaři s praxí, ekonomové, tvůrčí technická inteligence.

No a pak spousty vyžírků typu exekutorů, obchodníků s deštěm, politici, provatizační zlatokopové, zloději a podvodníci natvrdo.

Nebylo by nejsprávnější vyjít při jakémkoli hodnocení současného smýšlení lidí o demokracii ze sociologické analýzy současného stavu a toho, co se tu v prošlých 22 letech událo?

Ostatně, jak pozoruji třeba i na BL zprávy z Británie, je to oproti našim představám, co jsme měli za dráty, totální deziluze, která se stále prohlubuje.

0
Vytisknout
11388

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2012