V Moskvě začal politický proces s Pussy Riot

31. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

V pondělí byl v Moskvě zahájen politický proces s třemi členkami punkovské skupiny Pussy Riot. Čelí obvinění z chuligánství ispirovaného nenávistí vůči náboženství. Mohou být odsouzeny až na sedm let do vězení.

Jsou souzeny za to, že vtrhly v únoru do největší moskevské katedrály, přičemž zpívaly hlučnou punkovskou píseň, jejímž textem byla prosba Panně Marii, aby způsobila odstoupení Vladimira Putina z úřadu. Tři z pěti dívek, účastnících se performance, byly čtrnáct dní po performanci zatčeny, bylo jim odmítnuto propuštění na kauci a jsou vězněny od té doby po celou dobu. Mocná ortodoxní církev odmítla požádat v jejich věci o milost. Mnoho Rusů považuje jejich performanci za nechutnou, ale tvrdá reakce úřadů proti dívkám způsobila, že je veřejné mínění na jejich straně.

Po dlouhém předběžném slyšení byl v pondělí zahájen samotný proces. "Myslela jsem, že církev miluje všechny své děti," řekla Maria Alechina, 24, "ale zdá se, že církev miluje jen ty děti, které milují Putina," dodala. Trojice dívek byla bledá, ale v dobré náladě a měla bojovného ducha. Soudce je opakovaně umlčoval. "Nemohu říct, zda se cítím vinná, protože obvinění nerozumím," řekla Alechina, což rozčílilo soudce, který ji obvinil, že ze sebe záměrně dělá blbce. "Máte univerzitní vzdělání. Umíte rusky?" Žalobce tvrdí, že všechny tři obviněné dívky jsou agenty Satana a vrcholek ledovce podvratných organizací, jejichž cílem je zničit Rusko.

Dívky v pondělí přiznaly, že učinily "etickou chybu", odmítly však jakoukoliv trestní odpovědnost. Jejich obhájci odmítají obvinění jako "absurdní" a poukazují na to, že před procesem došlo k celé řadě procesních chyb. Soud odmítl většinu požadavků obhajoby, včetně předvolání Vladimira Putina a patriarchy ruské ortodoxní církve. Obhajoba poukazuje na to, že Putinova a Medveděvova ostrá slova na adresu dívek může vést k zaujatosti soudu. Premiér Medveděv se den před zahájením procesu vyjádřil, že "v jiných zemích by byl trest pro dívky ještě přísnější".

Podrobnosti v angl ZDE

0
Vytisknout
9272

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2012